Türkiye’nin ortak olduğu fuar: INNOPROM-2019

9 Temmuz 2019, 22:24

2019 yılın başlangıcında bir rapor yazdım. Rusya’nın e-ticaret sektörünü ele alan bu raporda, yer alan verilere göre Türkiye uçak krizinden sonra Rusya’ya ihracatta çok zayıf kalmış.

 

Birde S-400 ve Kıbrıs meseleleri yüzünden Batı’dan tahminen uygulanacak yaptırımları öngörerek Rusya’ya niye satış yapılamıyor sorusuna cevap aramaya yola çıktım. SPIEF-2019 (St.Petersburg), INNOPROM-2019 (Ekaterinburg) fuarlara katılarak, burada ekonominin nabzını ölçmek, iş dünyasına soruları sorarak araştırmayı yürütmekteyim. Rusya’ya neden mal satmakta zorlandığının cevaplardan bir tanesi Türkiye’nin iş dünyası komfor alanın dışına çıkamıyor olmasından diye düşünüyorum. İkincisi ise Türkler Rusya’da Türk mallarını tanıtmak için neredeyse hiç uğraşmıyor. Daha doğrusu Rusya’da iş yapanlar, uçak krizi döneminde bile buraya mal satmanın yolunu buluyordu. Rusya ile hiç iş yapmamış işletmeler ise burayı pazar olarak görmüyor veya eski hal “bavul ticareti” sistemiyle iş yapmak istiyor. Halbuki Rusya 90’lardan bugüne çok fazlasıyla değişmiş ve gelişmiş bulunuyor. Özellikle dijital pazar sektörü çok hızlı gelişmekte olan Rusya’da araç kiralamadan bankacılığa her şey artık cep telefonu uygulamasıyla çalışıyor. Bu durumda eski sistem, yeni dönemde çalışmıyor.

 

INNOPROM-2019 sanayi fuarında Türkiye’nin ortak olması, Türkiye’yi tanıtmak adına yapılmış önemli bir çalışma. Ural dağların eteğinde Asya’ya açılan kapıların dibinde dalgalanan Türk bayrağı burada yaşayan insanların Türkiye’ye olan ilgisini de artırmakta. Bu ticari varlık INNOPROM’la bugün boy gösterse de aslında bir fuar katılımı ile oluşan bir varlık değil. Türklerin bu bölgede varlığı binlerce sene öncesine dayanmakta. INNOPROM’un yapıldığı Ekaterinburg şehirde ise Türkçenin Orta Asya lehçeleri de sokak dillerindendir. Bu kadar doğal ve tarihsel varlığı olan bu bölgeye Türk mallarının satışının ilk sıralarda olmayışı büyük bir eksiklik olduğunu kabul etmek lazım. Geleneksel Türk pazarını Çin, Kore veya Avrupalı şirketlere kaptırmış olmak da kötü bir durum. Bu durum değişmez mı? Değişir.

 

INNOPROM’un açılışında konuşan  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da bu durumun değişeceğinin ipuçlarını vermişti. Benim de INNOPROM’da Türk stantlarını gezerken Türkiye’yi temsil eden odaların ve şirketlerin personelleri ile konuşma imkanım oldu. Özellikle İstanbul Ticaret Odası bu konuda iyi bir çalışma yapmakta olduğunu İTO standında yaptığım sohbetten bilgi edinmiş oldum. İTO B2B dijital plaform çalışmasını yapıyormuş ve gayet iyi performans izlendiğini dile getirmekteydiler. Ankara’dan INNOPROM’a katılan başka bir şirketin Rusya’da satmak için tanıttığı araç üstü yük asansörleri ise Rusya’da geniş pazara sahip olabilecek bir ürün. Ülkede iyi tanıtılırsa ve kalitesiyle ün kazanılırsa sektör Türk tekeline geçebilir. Şu anda araç üstü yük asansörleri Avrupa menşeli ve Rusya’da fazla kullanılmıyor. Bu sektör üzerinde pazar araştırması yapılıp devlet destekli bir tanıtım yapılsa katma değeri yüksek olan bir pazar elde etme ihtimali yüksek. 

 

INNOPROM-2019 fuarı sadece Türk malları tanıtmak için değil, Rusya’yı ve Rus üreticileri tanımak için de iyi bir fırsat. Türk iş adamlarına böyle organizasyonları ziyaret etmesini tavsiye ederdim. Bu tarz fuarlarda Rusya’nın çeşitli StartUp projelerine denk gelmek mümkün. Ekaterinburg merkezli küçük bir üretici şirkete denk geldim INNOPROM’da. Bir grup Rus girişimciler bir araya gelmiş ve gece görüş kamera sistemi geliştirmişler. Bu sistemi deneme imkanım da buldun, gayet başarılı bir çalışma yapmış olduklarını söylemek mümkün. Kendilerine yatırımcı aramakta olduklarını dile getiren bu arkadaşlar Türkiye’ye hem ürünleri satmak için hevesliydi hem de yatırımcı bulabilirmiyiz düşüncesine kapılmışlardı. Bu tarz fikirler alınarak dünyaya Türkiye üzerinden pazarlanması yine ülkeye yüksek katma değerli ürün kazandırırdı.

 

INNOPROM-2019 devam ediyor ve ilk iki günü resmi törenlerle dolu olduğundan buraları tam gezemedik. Bu fuarda bir araya gelen ülkelere bakıldığında fuarın Avrupa ve Asya’nın tam sınırında önemli bir iş organizasyonu olduğunu söylemek mümkün. Gerçi organizasyonu yapan ülke Rusya olunca fazlasıyla yoran güvenlik önlemleri ve bürokratik işlemler nerede olduğunuzu size biran bile unutturmuyor.

Araştırmacı/ Gazeteci/ RUSEN Uzmanı : Saslanbek İsaev

Ekaterinburg / Rusya

YENİ HABERLER

YORUMLAR

Henüz hiç yorum yapılmamış.

YENİ HABERLER

Copyright © 2024. Rusen.Org | Ankara Türkiye