Türk iş dünyasının Rusya atağı
Rusya’nın Ekaterinburg şehrinde takip ettiğimiz INNOPROM-2019 fuarına katılım sağlayan Türk iş adamlarının, Rusya hakkında ve Rus pazarı hakkında değerlendirmelerini dinledik. Mikrofon uzattığımız TAYDER marka yük asansörleri üretim şirketi genel müdürü Doğukan Aktay beyle Rusya pazarı hakkında konuştuk. Doğukan Aktay beye RUSEN gibi araştırma enstitülerden olan beklentilerini de sorarak, genel ekonomi durumunu da değerlendirdik. Yaptığımız röportajı sizin ilginize sunuyoruz.
Saslanbek İsaev – RUSEN: Böyle bir fuar olacağı bilgisini nereden aldınız, niye bu fuara katıldınız ve hem fuar hem Rusya’dan beklentileriniz nedir?
Doğukan Aktay: Rusya’da üretim yaptığımız yük asansörlerinin olup olmadığını uzun süre araştırdık. Ancak araştırmalarımızın neticesinde bizim sattığımız bu makinelerden bulamadık. Satmış olduğumuz bu makine türünü Türkiye başta olmak üzere Mısır, Malta ve tüm Avrupa ülkeleri kullanılıyor olmasına karşı bir tek Rusya da kullanılmıyor. Biz hep merak ediyorduk, bizden öncede bu tür makineleri başka ülkeler üretiyor mu diye. Araştırmalarımız göre Rusya da bu tarza yakın makineler üretiliyor ancak bizim makinelerimiz gibi değil. Biz Rusya piyasasına nasıl gireceğimizi düşünürken Orta Anadolu İhracatçılar Birliğinden, sanayi fuar teklifi aldık. Fuar teklifi bizi mail yoluyla geldi. Cumhurbaşkanının fuara katılacağını yine bu mailden öğrendik. Mailin ardından fuar hakkında araştırma yaptık. Araştırmalarımızın neticesinde bu fuarın tam bize göre olduğunu düşünerek harekete geçtik. Fuarın devlet destekli olması bizim açımızdan çok güzel oldu. Örneğin fuara katılım için harcadığımız paranın büyük bir bölümünü devlet bize geri ödedi. Hal böyle olunca katılma istediğimiz daha arttı. Ayrıca Rusya pazarına açılmak istiyorduk zaten .
Saslanbek İsaev – RUSEN: Buradaki Fuarı nasıl buldunuz. Hem fuarı hem buradaki potansiyeli ?
Doğukan Aktay: Aslında beklediğimiz gibi olmadı. Bunun nedeni Türk stantlarının kuyuda köşede kalması. Ayrıca Rusya’ya ürün getirme ve lojistik konusundan sorunlar yaşadık. Bizim fuara katılmamızın ön önemli nedeni şu resimde görmüş olduğunuz makineyi göstermekti. Lojistiğin bir türlü ayarlanamamasının ardından, lojistiği biz yapmak istedik ancak bu konuda bizden afaki rakamlar istendi. Düşüne biliyor musunuz lojistik için, 12 ila 30 bin dolar arası rakamlar istendindi.
Saslanbek İsaev – RUSEN: Peki bu lojistiği kendi araçlarınızla getiremez miydiniz?
Doğukan Aktay: Elbette getirebilirdik; ancak bu fuara ilk defa katılıyoruz. Ayrıca Türkiye den burası 3000 km uzaklıkta. Daha önceden bir tecrübemiz olmadığı için böyle bir risk almak istemedik açıkçası. Diğer bir etken ise biz fuara katılma kararını hızlı bir şekilde aldık. Yani 15 gün gibi kısa bir sürede buraya gelmeye çalışınca bazı ürünlerimiz Türkiye de kaldı ve buraya getiremedik. Hal böyle olunca buraya katılan yerli Rus firmaları bütün ürünleri buraya getire bildi. Rus firmaları robotlu, işleme merkezli ve büyük araçlarını buraya rahatlıkla getirebildiği için açıkçası bizim standlarımız modern görünmesine karşı Rus firmalarının standları daha çok ilgi gördü. Ancak ne olacağını bilemeyiz bahsetmiş olduğum bu Rus firmalarını arayarak bulmazdım, bu durum bana büyük ölçüde data sağlayacak
Saslanbek İsaev – RUSEN: Evet bahsetmiş olduğunuz Rus firmaları bölgesinin inşaatçılar birliği aslından.
Doğukan Aktay: Doğrudur. Bu durum bizim için çok iyi oldu. Bize Ruslarla doğrudan irtibat sağlama imkanı verdi. Bu imkanda nasıl olacak peki. Biz doğrudan bir anket yaparak, hangi makineleri kullanıp kullanmadıkları hakkından bu şekilde bilgi edine bileceğiz. Eğer ki buraya gelmeseydik böyle bir imkandan mahrum kalacaktık.
Saslanbek İsaev – RUSEN: Peki bu süreçten sonra Rusya pazarına girme niyetiniz var mı?
Doğukan Aktay: Tabi ki, bu fuara katılmak bizim için ilk adımdı. Burada gerekli kontakları kurarak, 1800 firmaya anket aracılığıyla ürünümüzü tanıtacağız. Yine bu ankette böyle bir ürün daha önce kullandınız mı, bu ürün hakkında bilginiz var mı, bu ürün bu işlere yarıyor gibi sorular sorarak firmalara kendimizi tanıtmayı hedefliyoruz. Firmalar bize dönüt sağlayınca firmalara daha kapsamlı bilgi verebilmek için bir toplan veya seminer düzenleyeceğiz.
Saslanbek İsaev – RUSEN: Ben Ankara’da faaliyet gösteren, Rusya Araştırmaları Enstitüsünü temsil ediyorum. Biz Rusya üzerinde farklı çalışmalar yürütüyoruz. Sizin bizim gibi kuruluşlardan ne gibi beklentiniz olurdu?
Doğukan Aktay: Benim sektörüm üst yapı üzerine. Üst yapı konusu geniş çaplı olarak değilde, örneğin üst yapı çalışmaları dediğimizde; vinç, asansör, çöp kamyonu vb. çok geniş kapsamlı bir konu ortaya çıkıyor. Üst yapı adına bir araştırma yapsak, Rusya’nın milyon dolarlık üst yapıya harcaması gözlemlenir. Ancak detay yok. Mesela sizin gibi araştırma enstitülerden beklentimiz bizim üretmiş olduğumuz makinelerin Rusya da kullanım alanı var mı? sorunu cevap aramak. Sizlerden beklentim bu olabilir.
Saslanbek İsaev – RUSEN: Sizin burada pazar bulabilmeniz için biz nasıl bir çalışma yürütebiliriz?
Doğukan Aktay: Önceliğimiz aslından Türkiye. Ancak Türkiye şuanda dolar bazlı ciddi bir ekonomik sorun var. Bunun yanından faiz oranları çok yüksek. Hal böyle oluna müşterilerimiz makinelerimizi satın alamıyor veya gücü yetmiyor. Bu Türkiye’deki sorun. Yurt dışındaki problemlere baktığımızda. Biz henüz 5 yıllık yeni bir firmayız. İhracata geçen sene başlayabildik. Bizim müşterilerimiz daha çok kas gücüyle çalışan insanlar ve bu insanlar sosyal medya çok aktifler. Hal böyle olunca bizim en büyük reklam aracımız sosyal medya oluyor. Örnek vermek gerekirse Belçika ve Malta müşterilerimiz oldu. Bu insanlar bizi sosyal medyadan görerek ürünümüzü satın aldı. Ancak Rusya da böyle bir sosyal medya çalışması yürütemedik. Bizler burada tanınmıyoruz. Ruslar sıklıkla kullanılan bazı sosyal medya araçlarını kullanmamakta. Onların kendine ait sosyal medya araçları olduğu için dünyayı pek fazla göremiyorlar. Sizlerden isteğimiz Türkiye’de böyle makilerin üretildiğini onlara duyurmanız olabilir.
Saslanbek İsaev – RUSEN: Peki Rusya ile ticarete başlasanız alış verişi Ruble mi yoksa Dolarla mı yaparsınız?
Doğukan Aktay: Biz her kur üzerinden satış yapabiliriz. Bizim almış olduğumuz ürünler euro bazlı. Euronun durumuna göre bizde ürünlerimizin satış fiyatlarını ayarlarız. Yani ticaretimizde hangi kurun olduğunun bir önemi yok.
Saslanbek İsaev – RUSEN: Peki Türkiye’ye döndüğünüzde ne gibi adımlar atmaya planlıyorsunuz? Rusya pazarına girme planınız var mı?
Doğukan Aktay:Tabi ki bu durum hemen olacak diye bir şey yok. Öncelikle bizim kendimizi tanıtıp müşteri potansiyeli edinmemiz gerekiyor. Kısacası öncelikle kendimize müşteri potansiyeli yaratmamız gerekiyor.
Doğukan Aktay beyin dile getirdiği gibi INNOPROM gibi fuarlar yeni kapıları açarak yeni imkanları yaratır. Fakat araştırmacılara ve gazetecilere de iş dünyasıyla beraber seferber olarak ekonomiyi desteklemek düşer. RUSEN yaptığı çalışmalarda Türk iş dünyasının isteklerini dikkate alarak yeni araştırmalara imza atacaktır. TAYDER genel müdürü Doğukan Aktay beye ise röportajda bize verdiği bilgiler ve bize ayırdığı vakit için teşekkür etmek isteriz. Umarız bir sonraki buluşmamızda kendileri RUSEN’e yaptığı çalışmalar için tebrikleri hakketmiş olacağız ve tabi Türk iş dünyasının da.
Araştırmacı/ Gazeteci/ RUSEN Uzmanı : Saslanbek İsaev
Ekaterinburg / Rusya
YENİ HABERLER
YORUMLAR
Henüz hiç yorum yapılmamış.