Suudi Arabistan Kralı Selman’ın Rusya ziyaretinin yansımaları
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz’in Moskova’yı ziyareti tüm dünyanın hem dikkatle hem de hayretle izlediği sonuçlar ortaya çıkardı.
Çünkü Rusya 2007-2012 yıllarında Suudi Arabistan ile askeri teknik işbirliği yapmak istemişse de bunda başarılı olamamıştı. ABD’nin sıkı markajınd aolan Suudi Arabistan, bağımsızlıktan sonra Moskova’yı ziyaret etmeyen tek devlet başkanlığı ülkesi olmakla kalmamış,Rusya’nın Ortadoğu politikalarına da muhalefet etmişti. Fakat son 2 yılda Rusya’nın Ortadoğu’da güç kazanması, ABD’nin tüm müttefikleriyle sorunlar yaşamasıyla çark tersine dönmeye başladı diyebiliriz.
Trump’ın işbaşına gelmesinden sonra Suudi Arabistan’ın ABD ile yaklaşık 300 Milyar dolarlık işbirliği anlaşması birçok ülkenin dikkatini çekti. Zaten bu anlaşmadan hemen sonra da Katar krizi çıktı. Fakat Katar krizinde ABD beklenildiği gibi Suudi Arabistan yerine tarafsız kalmayı tercih etti. Ayrıca bu anlaşmaya rağmen hala ABD’de 11 Eylül saldırılarından Suudi Arabistan’ın sorumlu olduğu iddiasıyla açılmak istenen mahkemeden de vazgeçilmiş değil. Yani ABD heran 11 Eylül’ü Suudi Arabistan’ın üzerine yıkarak tüm varlıklarına el koyabilme imkanına sahip.
İşte Katar krizi sonrası yeni müttefik arayışına giren ülkeler kervanına katılan Suudi Arabistan, 27 yıl sonra Moskova’yı en üst düzeyde ziyaret ederek önemli anlaşmalar yaptı. Suudi Arabistan S-400 almak istediğini Rusya’ya iletmişse de yapılan görüşmelerde henüz anlaşmaya varılabilmiş değil.
Ortadoğu’da müttefikleri birbirine düşüren Suriye konusunda Rusya’nın önemli kazanımlar elde ettiğini söyleyelim. Suudi Arabistan’ın ilk defa ABD dışında Rusya silah sanayisine ilgi duyması ABD’yi mutlaka rahatsız etti. Bu durum diğer Körfez ülkelerini de Rusya’dan silah almaya teşvik edecektir.
Suudi Arabistaan, Rusya’dan s-400 dışında Kornet-EM tanksavar füze sistemleri, TOS-1A Buratino ağır ateşleme sistemleri, AGS-30 bomba atarları ve Kalaşnikof AK-103 tüfeklerini de almak için girişimde bulundu.
Suudi Arabistaan ile Rusya arasında varılan anlaşmaya göre Rusya’nın uzun süredir Türkiye’ye ihraç etmeye çalıştığı et konusunda başarıya ulaştığını söyleyelim. Rusya, Suudi Arabistan’a canlı hayvan ve et satabilecek. Böylece Rusya’nın elindeki fazla ürünlerden en önemlisinin satışı gerçekleşti. Rusya’nın sadece et ihracaatı konusunda değil aynı zamanda konserve ve diğer tarım ürünlerinin Suudi Arabistan’a satışı konusunda da anlaşmaya vardı. Ayrıca Suudi Arabisran’ın Rusya’nın uzay teknolojisinden yararlanarak uzaya uydu göndermek için teklifte bulunduğuna dair açıklamalar var.
Suudi Arabistan Kralının Putin ile görüşmesinde özellikle İran’ın Ortadoğu’daki politikalarından rahatsızlığını dile getirdiği konuşuluyor. İran’ın Rusya ile işbirliğinin bölgedeki etkilerini açıkladığı iddia ediliyor.
Putin-Kral Selman zirvesinin sonunda 14 anlaşma imzaladı. Anlaşma imzalanan alanlar enerji, nükleer, uzay, tarım ve altyapı olarak sıralanabilir. Suud
Suudi Arabistan Kralı aynı zamanda çeçenistan ve İnkuşetya Devlet Başkanları ile de görüşmede bulunarak yatırım sözü verdi.
SSCB’nin 1926 yılında kurulan Suudi Arabistan Krallığı’nı resmen tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlatalım.
Haber: Olga Seminova
YENİ HABERLER
YORUMLAR
Henüz hiç yorum yapılmamış.