Rusya-Türkiye ilişkileri Ankara’da konuşulacak

20 Kasım 2018, 19:18

 

Ankara Rusya Araştırmaları Enstitüsü (RUSEN) Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz, Türkiye-Rusya ilişkilerinin geleceğini ele almak üzere 22-23 Kasım 2018 tarihinde Ankara’da çalıştay düzenleneceğine dair açıklamalarda bulundu.

Ankara Rusya Araştırmaları Enstitüsü  (RUSEN), Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği, Türk-Rus Toplumsal Forumu, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve AK Parti Dışilişkiler Başkanlığı ile 22-23 Kasım 2018 tarihinde ortak yapılacak “Türkiye-Rusya İlişkileri: Geleceği Şekillendirmek” konulu çalıştay Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Etlik Kampüsünde düzenleniyor.

 

 

Rusya ve Türkiye’nin Avrasya bölgesinde işbirliği olanaklarının tartışılacağı çalıştayda bölgesel krizlerin çözüme ulaştırılması ve kalıcı istikrar sağlanması için nasıl işbirliği yapılabileceği konusunda beyin fırtınası gerçekleştirilecek.

 

Türkiye-Rusya arasında başta ekonomi olmak üzere enerji, turizm, kültür, askeri sanayide yakın işbirliği olanakları ele alınacak.

 

Rusya Federasyonu Devlet Duma Milletvekili, Güvenlik Komitesi Başkanı Piskarev Vasily İvanovich’in Türkiye-Rusya işbirliğinin iki ülkenin güvenlik konseptine katkılarını, SSCB Dönemi Rusya’nın Savaş Stratejisinin mimarlarından ve bu konuda eserler yazan Emekli General Vladimirov Alexander Ivanovich’in Türkiye-Rusya arasında stratejik ortaklık mümkün mü? Konularını ele alacakları öğrenildi. Türkiye-Rusya arasında askeri sanayi alanında işbirliği ve S400 konusundaki gelişmeler konusunda da önemli mesajların verilebileceği bildirildi. Rusya heyetinin yapacağı sunumlara karşılık Türkiye’den de Emenli Albay Yusuf ALABARDA’nın Türkiye-Rusya arasında askeri işbirliğinde gelinen durum ve yapılması gerekenler konusunda sunumu olacak.

 

Rusya’dan çalıştaya katılacak Rusya’nın İsrail ve Suriye’de büyükelçilik yapmış uzman diplomatlarından İgor Melekhov’un ise Körfez ülkelerinde Vahabizm ideolojisinin Türkiye ve Rusya’ya etkilerini örneklerle anlatarak bu konuda Türkiye-Rusya vizyonuna dair bir sunumu olacağı öğrenildi. Rus Büyükelçi Melekhov’un sunumunun olduğu bölümde Türkiye’nin eski Rusya büyükelçisi Kurtuluş TAŞKENT’in Türkiye-Rusya arasında işbirliğinin önemi hakkında konuşacağı duyuruldu. Rusya’dan DIAC’ın ünlü askeri uzmanı Kramnik İlya Aleksandroviç ise Türkiye-Rusya arasında askeri sanayi alanında işbirliği olanaklarını örneklerle açıklayacağı bildirildi.

 

Rusya’dan İvan Starodubtsev’in Rusya-Türkiye arasında enerji işbirliği ve ekonomiye yansımaları, Türkiye’den Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl’ün ise Türkiye-Rusya enerji/ekonomi işbirliğinde yeni açılımlar konusunda sunumları var.

 

Türkiye-Rusya arasında Putin-Erdoğan’ın 2018 yılında yağtığı müzakerelerde 2019 yılının Rusya’da “Türkiye Yılı”, Türkiye’de de “Rusya Yılı” olarak kutlanması kararına istinaden iki ülkenin toplumsal yakınlaşma bağlamında kültürel işbirliğine dair gelecek vizyonununda ele alınacağı duyuruldu. Bu son torumda Türkiye Kültür Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Haluk DURSUN’un Türkiye-Rusya Kültürel işbirliğine dair beklentiler, Rusya Kültür Bakanlığından Bakhrevsky,  Evgeny Vladislavovich’in  Türkiye-Rusya ilişkilerine kültürel bakış, RUSEN Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz’ın Türkiye ve Rusya arasında imaj sorunu ve yapılması gerekenler konulu sunumları var. Oturumun sonunda Rusya’nın eski Suriye ve İsrail büyükelçisi İgor Melekhov ile Rusya’da Bugün TV kanalı temsilcisi Belikova Anna Alekseevna’nın kitap tanıtımı olacak.

 

Türkiye-Rusya ilişkilerinin geleceğine dair çalıştayın kapanışı ise Cuma günü Rusya’nın Ankara Büyükelçiliğinde büyük bir törenle gerçekleştirilecek.

 

Türkiye-Rusya İlişkileri: Geleceği Şekillendirmek konulu çalıştayın açılışında ise Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin KIRATLI, Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi Dr. İsmail Safi, Türkiye Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Şefik Vural ALTAY, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey ERKHOV’un konuşma yapacağı bildirildi.

 

Avrasya bölgesi misyonlarından ve dış politika uzmanlarından birçok davetlinin katılacağı toplantıda Türkiye-Rusya arasındaki stratejik ortaklığın nasıl olabileceğine dair önerilerde bulunulması bekleniyor.

 

Türkiye-Rusya İlişkileri: Geleceği Şekillendirmek

 

 

22-23 Kasım 2018

Ankara/Türkiye

 

Bilgi Şöleni Adresi:

Milli İrade Binası, Ayvalı Mah. Gazze Cad. No: 7, Etlik-Keçiören/Ankara

Menekşe Salonu

 

Hedef:

 

Ankara Rusya Araştırmaları Enstitüsü  (RUSEN), Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği, Türk-Rus Toplumsal Forumu, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve AK Parti Dışilişkiler Başkanlığı ile ortak yapılacak bilgi şöleninin hedefi Rusya ve Türkiye’nin Avrasya bölgesinde işbirliği olanaklarının sunulması ve tartışılmasıdır. İki ülkenin karşılıklı ilişkilerinde, dostluk köprülerini çoğaltarak bölgede krizlerin çözüme ulaştırılması ve kalıcı istikrar sağlanması önemlidir. Ekonomik ilişkiler başta olmak üzere bölgenin kapsamlı biçimde gelişmesine katkıda bulunmak önceliklidir. Bu toplantılarda Türkiye ve Rusya’nın coğrafi konumu, ortak tarihi geçmişi ve günümüzde iki devlet liderinin dostane ilişkileri değerlendirilerek yarına sağlam altyapı sağlamak üzere bir vizyon oluşturmak kaçınılmazdır.

 

Türkiye-Rusya arasında başta ekonomi olmak üzere enerji alanında yakın işbirliği sürmektedir. Türk Akımı doğalgaz boru hattı, Akkuyu Nükleer Santralinin yapımı enerji alanında stratejik yatırımlardandır. Ayrıca iki ülke askeri işbirliği alanında da önemli adımlar atmaktadır. S400 hava savunma sistemi başta olmak üzere askeri teknolojilerin paylaşımı ve ortak üretimi konusunda görüşmelerde bulunulmaktadır.

 

İki ülke liderinin yaptığı görüşmelerde 2019 yılı Rusya’da Türkiye Yılı, Türkiye’de de Rusya Yılı olarak kutlanacaktır. Buna bağlı olarak toplumsal yakınlaşma bağlamında kültürel işbirliği de önem kazanmıştır. 21. Yüzyılda dünyanın yeniden şekillendiği düşünüldüğünde Rusya-Türkiye işbirliği daha önemli hale gelmiştir.

 

RUSEN, Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve AK Parti Dış ilişkiler Başkanlığı  ortak bir platform oluşturarak karşılıklı işbirliği alanları ve geleceğe dair yapılması gerekenlere dair fikirlerin tartışılacağı bu etkinliği organize etmektedir.

 

Bilgi Şöleni iki gün aktif sunum olmak üzere 3 (üç) gün sürecektir. Bilgi Şöleninin “Kapanış Gecesi” 23 Kasım 2018 tarihinde Rusya’nın Ankara Büyükelçiliğinde yapılacaktır.

 

 Birinci Gün: 22 Kasım 2018/Perşembe

 

PROGRAM:

Açılış: 09.30

 

Prof. Dr. Salih YILMAZ (RUSEN Başkanı)

 

Aleksey ERKHOV  (Rusya/Ankara Büyükelçisi)

 

Dr. İsmail SAFİ (Türk-Rus Toplumsal Forumu/Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi)

 

Cemal ÖZTÜRK (AK Parti Dış ilişkiler Başkanlığı- TBMM KEİPA Başkanı, AK Parti Giresun Milletvekili)

 

Prof. Dr. Metin DOĞAN (AYBÜ Rektörü)

 

Şefik Vural ALTAY (Büyükelçi-Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşleri Genel Müdürü)

Doç. Dr. İbrahim KALIN (Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü\Büyükelçi)

Metin KIRATLI (Türkiye Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı)

 

 

 

Birinci Oturum/Birinci Bölüm

 

Saat 11.00-12.30

 

Güvenlik ve Askeri İşbirliği

 

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Salih YILMAZ

 

 

Konuşmacılar:

 

  1. Piskarev Vasily İvanovich (Rusya Federasyonu Devlet Duma Milletvekili Güvenlik Komitesi Başkanı)

 

Türkiye-Rusya işbirliğinin iki ülkenin güvenlik konseptine katkıları

 

  1. Vladimirov Alexander Ivanovich (E.General- Askeri Uzman)

 

Türkiye-Rusya arasında stratejik ortaklık mümkün mü?

 

  1. Yusuf ALABARDA (E.Albay/Güvenlik Uzmanı)

 

Türkiye-Rusya arasında askeri işbirliğinde gelinen durum ve yapılması gerekenler

 

 

Öğle arası/12.30-13.30

 

 

Birinci Oturum/İkinci Bölüm

 

Saat:13.30-14.45

 

Oturum Başkanı: Prof. Dr. İsmail DEMİRCİOĞLU (İçişleri Bakanlığı/Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Dekanı)

 

 

Konuşmacılar:

 

  1. İgor Melekhov (E.Büyükelçi) :

 

Körfez ülkelerinde Vahabizm ideolojisinin Türkiye ve Rusya’ya etkileri nelerdir?

 

  1. Kurtuluş TAŞKENT (E.Büyükelçi)

 

Türkiye-Rusya arasında işbirliğinin önemi

 

  1. Kramnik İlya Aleksandroviç (DIAC Askeri Uzman)

 

Türkiye-Rusya arasında askeri sanayi alanında işbirliği nasıl olabilir

 

 

Kahve arası: 14.45-15.00

 

 

 

 İkinci Oturum

 

Saat: 15.00-16.00

 

Enerji/Ekonomi (Geçmiş-Günümüz-Gelecek)

 

Oturum Başkanı: Hasan KANBOLAT (Ankara Politikalar Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı)

 

 

Konuşmacılar:

 

  1. İvan Starodubtsev (Ekonomi Uzmanı)

 

Rusya-Türkiye arasında enerji işbirliği ve ekonomiye yansımaları

 

  1. Dr. Erdal Tanas Karagöl (Ekonomi Uzmanı/Yenişafak Gazetesi yazarı)

 

Türkiye-Rusya enerji/ekonomi işbirliğinde yeni açılımlar

 

  1. Aydar Gaşigullin (Rusya Federasyonu/Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı)

 

Türkiye-Rusya ekonomik işbirliğinde imkânlar

 

 

 

 

 

 

İkinci Gün:  23 Kasım 2018/Cuma

 

 

Üçüncü Oturum

 

Saat: 10.00-12.00

 

 

Tarih/Toplum/Basın ve Kültür Oturumu (Geçmiş-Günümüz-Gelecek)

 

Oturum Başkanı: Doç. Dr. Alexander SOTNİÇENKO (Rusya Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı)

 

 

Konuşmacılar:

 

 

  1. Dr. Haluk DURSUN (Türkiye Kültür Bakanı Yardımcısı)

 

Türkiye-Rusya Kültürel işbirliğine dair beklentiler

 

  1. Bakhrevsky, Evgeny Vladislavovich (Dr., Rusya Federasyonu Kültür Bakanlığı Miras Enstitüsü Müdür Yardımcısı)

 

Türkiye-Rusya ilişkilerine kültürel bakış

 

  1. Prof. Dr. Salih Yılmaz: (Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, RUSEN Başkanı)

 

Türkiye ve Rusya arasında imaj sorunu ve yapılması gerekenler

 

  1. İgor Melekhov (E.Büyükelçi), Belikova Anna Alekseevna (Rusya’da Bugün TV kanalı temsilcisi)

 

Kitap Tanıtımı

 

Kapanış:

 

Saat:19.00:  Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği

 

Российско-турецкие отношения: формируя образ будущего

 

22-23 Ноября 2018

               Анкара / Турция

 

 

Адрес:

Milli İrade Binası, Ayvalı Mah. Gazze Cad. No: 7, Etlik-Kecioren/Анкара

Ректорский зал

 

 

О конференции

Анкарский институт исследований Росии (RUSEN), Посольство Российской Федерации в Турции, Российско-турецкий форум общественности, Анкарский университет им. Баязида Йылдырыма, Управление международного сотрудничества Партии справедливости и развития приняли решение обсудить перспективы российско-турецких отношений в Евразии. Для участников конференции представляет особую важность налаживание мостов дружбы, разрешение кризисов и поддержание стабильности в регионе. На этой конференции мы обсудим особенности геополитического соседства России и Турции, общее историческое прошлое, дружеские отношения между нашими лидерами, а также постараемся сформировать видение будущего взаимоотношений между двумя государствами.

 

В основе российско-турецкого экономического партнерства лежит сотрудничество в области энергетики. Газопровод «Турецкий поток», АЭС «Аккую» являются стратегическими проектами. Все большее значение приобретает военно-техническое сотрудничество, в основе которого лежит закупка турецкой стороной ПЗРК С-400, обмен военными технологиями и совместное производство продукции оборонного назначения. Эти вопросы также станут предметом обсуждения на нашей конференции.

В ходе двусторонних встреч между нашими лидерами 2019 год было решено обозначить в качестве «перекрестного» года культуры и туризма России и Турции. В этом контексте культурное сотрудничество приобретает все более важное значение не только в отношениях между нашими странами, но и при формировании мировой повестки дня XXI века.

Посольство России в Турции, исследовательский центр RUSEN, Управление международного сотрудничества Партии справедливости и развития, Анкарский университет им. Баязида Йылдырыма организовали эту конференцию в качестве совместной платформы для обсуждения вопросов двустороннего сотрудничества и определения направлений дальнейшего развития российско-турецких отношений.

Вечером 23 ноября 2018 г. для участников конференции состоится коктейль в Посольстве России в Турции.

 

 

Первый день конференции: 22 ноября 2018 года / Четверг

 

ПРОГРАММА:

Начало регистрации – 9:00

Открытие: 09:30

 

Приветствия

Профессор Д-р Салих ЙЫЛМАЗ (руководитель центра исследований России RUSEN)

Алексей ЕРХОВ (Посол России в Турции)

 Джемаль ОЗТУРК (Представитель отдела международного сотрудничества Партии справедливости и развития-руководитель ТБММ  КЕЙПА, Депутат Партии справедливости и развития)

Д-р. Исмаил Сафи (Российско-турецкий форум общественности-(Администрация президента Турции Член Комитета по безопасности и внешней политике)

Профессор Д-р Метин ДОАН (ректор Анкарского университета им. Баязида Йылдырыма)

Шефик Вурал АЛТАЙ (Генеральный директор по двусторонним политическим вопросам, Министерство иностранных дел)

Метин КИРАТЛИ (Администрация президента Турции)

 

 

 

Первая секция/Первое заседание

Вопросы безопасности и военного сотрудничества

 

Время:  11:00-12:30

 

Председатель: Проф. Др. Салих Йылмаз

 

Выступающие:

 

  1. Пискарев Василий Иванович (председатель Комитета безопасности Депутатской Думы Государственной Думы РФ)

 

Концепции национальной безопасности России и Турции

  1. Владимиров Александр Иванович (генерал-военный эксперт)

О возможности стратегического союза между Турцией и Россией?

  1. Юсуф Алабарда (Э. Албай / специалист по вопросам безопасности)

Возможности и перспективы российско-турецкого военного сотрудничества

 

Перерыв на обед 12.30-13.30

 

Первая секция / Второе заседание

Время: 13.30-14.45

 

Модератор: Проф. Др. Исмаил Демиржиоглу декан Академии жандармерии и береговой охраны Министерства внутренних дел)

 Выступающие:

  1. Игорь Мелехов Александрович  (Чрезвычайный и полномочный Посол)

 

О влиянии эволюции идеологии ваххабизма на региональную политику России и Турции.

  1. Куртулуш Ташкент (Чрезвычайный и полномочный Посол)

О важности сотрудничества между Турцией и Россией

 

  1. Крамник Илья Александрович (военный эксперт РСМД)

О перспективах военно-технического сотрудничества между Россией и Турцией

 

Кофе-брейк: 14.45-15.00

 

Вторая Секция

 

Сотрудничество в области экономики и энергетики (прошлое-настоящее-будущее)

 

Время: 15.00-16.00

 

Председатель: Хасан КАНБОЛАТ (Председатель Центра политики Анкары)

 

Выступающие:

 

  1. Стародубцев Иван Игоревич (Экономический Эксперт)

 

Роль экономики и энергетического сотрудничества в отношениях между Россией и Турцией

 

  1. Проф. Д-р Эрдал Танас Караголь (специалист по экономике/ колумнист газеты Енишафак)

 

Новые возможности в Турецко-Российском сотрудничестве

  1. Айдар Гашигуллин (Торговый представитель Российской Федерации в Турции)

Перспективы развития российско-турецких экономических связей

 

День 2: 23 ноября 2018 года / пятница

 

Третья секция

 

Время: 10.00-12.00

 

Перспективы российско-турецкого гуманитарного взаимодействия

 

Председатель: доц. Д-р Александр СОТНИЧЕНКО (атташе по культуре, первый секретарь Посольства России)

Выступающие:

  1. Проф. Д-р Салих ЙЫЛМАЗ: (Университет Анкары Йылдырым Беязит, руководитель РУСЕН)

Проблема обоюдного имиджа России и Турции и необходимость его изменения

  1. Проф. Д-р Халюк ДУРСУН: (заместитель министра культуры Турции)

О перспективах культурного сотрудничества между Россией и Турцией

  1. БАХРЕВСКИЙ Евгений Владиславович: (заместитель директора Института наследия Министерства культуры Российской Федерации)

О культурном взаимодействии между Россией и Турцией

  1. Игорь МЕЛЕХОВ (посол ЕС) / Беликова Анна Алексеевна: (представитель телеканала Russia Today)

Презентация материалов международной конференции, посвященной 90-летию со дня рождения Ч.Айтматова.

 

Закрытие:

 

19.00: Церемония закрытия в Посольстве России в Анкаре

 

 

 

 

 

 

 

YENİ HABERLER

YORUMLAR

Henüz hiç yorum yapılmamış.

YENİ HABERLER

Copyright © 2024. Rusen.Org | Ankara Türkiye