RUSEN[KÜLTÜR]: Tarihin ve turizmin merkezi: Alanya
Alanya, ilkçağlardan beri Anadolu’nun önemli yerleşim merkezlerinden biri olmuştur. Kent tarih boyunca farklı isimlerle adlandırılmıştır. Eski Yunanlılar, “Coracesium/Korekesion”; Bizanslılar, “Kalonoros”; Ortaçağ Latinleri ise “Candelore” veya “Lescandelour” demiştir. 1219 yılında Selçuklu Devleti hükümdarı I.Alaaddin Keykubad tarafından fethedilerek Türk hakimiyeti altına girmiştir. I.Alaaddin Keykubad, aldığı bu yere kendi adına izafeten “Alaiye” ismini vermiştir. Sırasıyla Karamanoğulları, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırları içerisinde yer almıştır. Alaiye’nin bugünkü adı olan Alanya, 1933 senesinde Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilmiştir.
Alanya’da turizm denince akla kentin coğrafi konumu gelmektedir. İlçenin Akdeniz kıyısında oluşu, doğal ve tarihi zenginlikleri, sekiz aya varan yaz sezonu ve 66 kilometreyi bulan kumsal ve sahil şeridi ile ülke turizminin odak noktalarından biri haline gelmiştir. Ayrıca turizm sektörüne hayat veren etkenlerden bir diğeri tabii güzellikler ve iklimdir. Tabii güzellikleri ve tarihi değerlerinin yanında olumlu iklimiyle tam bir turizm cenneti olan yörede güneşleme süreleri, deniz suyu ve hava sıcaklıkları gibi iklim özellikleri son derece uygundur.
Alanya’nın başlıca tarihi ve turistik yerleri; Alanya Kalesi, Darphane, Aya Yorgi Kilisesi (Hagios Georgios), Akşebe Sultan Mescidi ve Türbesi, Alaaddin Camii, Alaaddin Keykubat Sarayı, Selçuklu Hamamı, Bedesten ve Arasta, Sarnıçlar, Deniz Feneri, Sitti Zeynep Türbesi, Adam Atacağı, Kızıl Kule, Selçuklu Tersanesi, Selçuklu Tophanesi, Selçuklu Medresesi, Alara Kalesi, Dim Mağarası, Kadı İni Mağarası, Alanya Arkeoloji Müzesi, Etnografya Müzesi ve Atatürk Evi müzesidir.
(Alanya Atatürk Evi Müzesi)
1950’li yıllarda Damlataş Mağarası’nın şifalı havası nedeniyle sağlık amaçlı iç turizm hareketlerinin ortaya çıkması ve yine bu yıllarda Almanların yöreye gelmeye başlamasıyla Alanya turizmle tanışmıştır.
Özellikle 2000’li yıllardan sonra yabancılar ilçede mülk edinmeye başlamışlardır. Türkiye genelinde yabancıların en fazla konut edindiği bölgelerden bir tanesi Antalya, Antalya için de Alanya’dır. Alanya genelinde yabancıların elindeki mülklerin uyruklara göre dağılımında hem kişi hem de taşınmaz sayısı açısından Ruslar ilk sırada gelmektedir. Toplam 3.900 taşınmazın, yaklaşık %22,3’üne tekabül eden 841’ine Ruslar sahiptir. Onları 562 taşınmaz ile Norveçliler izlemektedir.
YENİ HABERLER
YORUMLAR
Henüz hiç yorum yapılmamış.