RUSEN[KÜLTÜR]: Arşiv Fotoğraflarında St. Petersburg’un Yaşadığı Seller

16 Ekim 2018, 18:18

Neva Nehri’nin, Finlandiya Körfezi’ne döküldüğü bataklık bölgesi, bir şehir inşa etmek için uygun bir yer değildi. Çar Büyük Petro bunu pek göz önüne almayarak şehrin inşa edilmesini istedi. Şehir kurulduktan sonra ise olumsuz çevre şartları sebebiyle şehir birçok kez sel altında kalmıştır.

 

St. Petersburg’da yaşayanlar sel veya taşkın olduğu zaman sık sık Çar Büyük Petro’nun bu ihmalinden bahsederler

 

1924 yılında yaşanmış olan sel sonrası su yüksekliğinin yer yer 3,69 m’ye ulaştığı söylenmektedir.

 

Su, sokaklara ve kaldırımlara zarar verdi. Suyun yüksek olması sebebiyle insanlar küçük gemilerin yardımı ile kurtarılmıştır.

 

Müzelerde ve sanat galerilerinde yer alan eserleri korumak ve kurtarmak için büyük bir çaba harcanmıştır. Soygun ve yağmaların önüne geçebilmek için ise askeri hukuk kurallarının uygulanacağı halka duyurulmuştur.

 

St. Petersburg 1703 yılında kurulmuştur. Çar Büyük Petro, Amsterdam’a ve oranın su kanallarına büyük hayranlık duymaktaydı. Moskova’nın eski görüntüsüne karşın Avrupa tarzı, yeni ve modern bir şehir inşa etmek istemekteydi.

 

St. Petersburg; kanalları, sık sık yaşanan sel baskınları, kasvetli havası ve gri rengi ile Dostoyevski’nin karakterinin şekillenmesinde önemli bir yere sahiptir.

 

Şehirde yaşanan en büyük sel felaketi 1824 yılında gerçekleşmiştir. Su yüksekliğinin yer yer 4,10 m’ye kadar ulaştığı söylenmektedir. Alexander Puşkin bu felaketi “Bronz Süvari” adlı şiirinden anlatmaktadır.

YENİ HABERLER

YORUMLAR

Henüz hiç yorum yapılmamış.

YENİ HABERLER