RUSEN [HABER]: Doğu Guta Hakkında Ne Biliyoruz ?

21 Şubat 2018, 19:51

2013’ten bu yana kuşatma altında tutulan ve Suriye muhalefetinin son kalelerinden olan Doğu Guta’da, Suriye’nin yarısından fazlasında kontrolün ele geçirilmesinden sonra Şam’ın güvenliğini sağlamaya çalışan hükümet güçleri de bulunuyor.

Duma’daki Doğu Guta, Şam’ın doğusuna ve güneyine doğru ünlü Şami meyve ağaçlarıyla kaplı bir yol ile uzanıyordu. Fakat bu ağaçlar 7 yıl süren savaş içinde yakıldı. Birleşmiş Milletler verilerine göre Doğu Guta’da şu an yaklaşık 400 bin kişi yaşıyor.

Doğu Guta’nın beldeleri, 2011 yılından bu yana rejime karşı birçok gösteriye sahne oldu. Bu barışçıl gösteriler daha sonra silahlı çatışmalara dönüştü.

 

Muhalifler 2012 yılında Doğu Guta’daki beldeleri kontrol altına aldı. Aynı yılın ortasında Şam savaşı başlatıldı. Muhalifler başkentteki birkaç mahallenin kontrolünü ele geçirdi. Ancak hükümet güçleri bu bölgeleri iki hafta sonra geri aldı. Muhalifler çevre mahallelere, Doğu Guta’daki köy ve beldelere çekildi.

Doğu Guta, uzun yıllar boyunca binlerce sivili öldüren, binalarda ve altyapıda büyük hasara neden olan rejim kuvvetlerinin ağır topçu atışlarına ve hava saldırılarına maruz bırakıldı.

 

 

Suriye rejimi 2013’ten bu yana Doğu Guta’nın insani yardım almasını engelleyerek, sakinlerini yanmış plastikten yakıt ihtiyacını karşılama ve su pompalamak için seyyar güneş panellerini kullanma gibi icatlar bulmasına neden olan sıkı bir kuşatma uyguladı.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) geçen yıl, 2011 yılında Suriye’deki çatışmaların başlamasından bu yana çocuklar arasındaki yetersiz beslenme oranının en yüksek seviyeye ulaştığını kaydetti.

Geçen mayıs ayında Şam’ın en önemli müttefikleri olan Rusya ve İran’ın yanı sıra Astana’da muhalifleri destekleyen Türkiye, aralarında Doğu Guta’nın da bulunduğu 4 yede ‘gerilimi azaltma bölgesi’ oluşturulmasını öngören bir anlaşmaya vardı.

 

 

Doğu Guta’da saldırıların durdurulmasını sağlayan gerginliği azaltmaya yönelik anlaşma temmuz ayında başladı. Ayrıca uygulamanın gözlemlenmesi için garantör devlet güçleri bölgeye konuşlandırıldı.

Gerginliği azaltma anlaşması, Doğu Guta’yı hedef alan ağır hava saldırılarına ve savaşın durdurulmasına katkıda bulundu. Ancak anlaşma koşullarından biri olan yardımların hızlandırılması gerçekleşmedi.

Bu hafta ise anlaşmada büyük ihlaller yaşandı. Rejim güçleri tarafından Doğu Guta’ya yönelik olarak son 36 saatte yapılan saldırılarda ölü sayısı 194’e ulaştı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden (SOHR) yapılan açıklamaya göre aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu bu sayı son 3 yıldan beri meydana gelen en yüksek ölüm oranına işaret ediyor.

YENİ HABERLER

YORUMLAR

Henüz hiç yorum yapılmamış.

YENİ HABERLER

Copyright © 2024. Rusen.Org | Ankara Türkiye