RUSEN [HABER] : Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıkladı, Türkiye’nin Rusya Vizyonu

28 Şubat 2018, 02:01

Cumhurbaşkanı Erdoğan ziyareti öncesi Cezayir basınına konuşurken, Rusya politikasının parametrelerini açıkladı. Erdoğan,  “Moskova ile tüm konularda uzlaşmak zorunda olunmadığını” vurgularken, buna rağmen ilişkileri geliştirmenin yöntemi konusunda görüşünü ifade etti.

Cezayir’de yayımlanan Eş-Şuruk gazetesine yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke ilişkilerini, bu ilişkileri geliştirme yollarını, vize uygulamasını, Suriye’deki durumu, savaşı durdurmak için mümkün olan çözümleri, Türkiye’nin ABD ve Rusya ile ilişkilerini değerlendirdi.
Türkiye ile Rusya ilişkileri hakkında Erdoğan, Rusya’nın Türkiye’nin en büyük ticari ortaklarından biri sayıldığını ve iki ülke arasında turizm, kültür ve enerji alanlarında güçlü iş birliğinin olduğunu belirtti.
Erdoğan, Türkiye’nin Rusya ile bölgesel konularda yoğun bir diyalog kurduğunu, bölgedeki sıkıntılara sınır koymak için ortak adımlar attıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Ancak bu, Moskova ile tüm konularda uzlaşmak zorunda olduğumuz anlamına gelmiyor. Ancak üzerinde ihtilaf olan konuları uygun platformlarda ele almak için bırakıyor, uzlaştığımız konularda iş birliği yapıyoruz. Bu stratejik vizyon çerçevesinde önümüzdeki dönemde de Rusya ile ilişkilerimizi ilerletmekte kararlıyız.”
Suriye krizinin, Türkiye’ye güvenlik açısından etkilerine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti:
“Suriye’deki çekişmenin, siyasi, güvenlik ve insani boyutlar başta olmak üzere Türkiye’ye büyük etkileri oldu. DEAŞ, En-Nusra, PKK, PYD ve YPG gibi milli güvenliğimize direkt tehdit oluşturan terör örgütleri türedi. Çatışma sahasında savaş tecrübesi kazanarak, dışarıdan destek aldılar. Suriye rejiminin kimyasal silaha sahip olması da bizim için başka bir endişe kaynağı.”
Bu arada Putin ve Erdoğan’ın, nisan ayının ilk haftasında Türkiye’de bir araya gelmesi bekleniyor. İki lider, Türk-Rus Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin (ÜDİK), 7. toplantısına başkanlık edecek.
Toplantıda siyasi ve ekonomik konularda önemli kararların alınması öngörülüyor. Siyasi başlıkta ikili ve bölgesel gelişmeler ele alınacak, ekonomi başlığında enerji-savunma sanayii projeleri ve tarım masaya yatırılacak. Daha sonra iki lider, Akkuyu Nükleer Santralının temelini atacak.4 reaktörden oluşacak Akkuyu Nükleer Santralının ilk ünitesi, 2023’te, diğer ünitelerin ise birer yıl arayla devreye alınması hedefleniyor. Buna göre santral 2026 yılında tam kapasite üretime geçecek. Her biri bin 200 MW kapasiteli 4 reaktörden oluşan santral, 4 bin 800 MW kapasiteye ulaştığında yıllık ortalama 35 milyar kilovat saat elektrik üretecek.
Habertürk gazetesinde yer alan habere göre Erdoğan ve Putin, temel atma töreninin ardından Suriye’deki durumu görüşmek için İstanbul’daki zirvede bir araya gelecek. Astana sürecinin devamı olan zirvenin ilki 22 Kasım 2017 tarihinde Soçi’de yapılmıştı. İstanbul’daki zirveye Astana sürecinin garantörlerinden İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de katılacak. Zirve sırayla farklı ülkelerde yapılıyor.

YENİ HABERLER

YORUMLAR

Henüz hiç yorum yapılmamış.

YENİ HABERLER

Copyright © 2024. Rusen.Org | Ankara Türkiye