RUSEN [HABER] : Çin’in su politikası BM’de anlatıldı
Çin’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Ma Zhaoxu, BM Genel Kurulu’nun düzenlediği “Uluslararası Eylem 10 Yılı: Sürdürülebilir Kalkınma için Su” başlıklı etkinlikte, Çin’in su politikasını ve bu alandaki başarılarını anlattı.
Su kaynakları sorunu ile suyla ilişkili çevresel ve ekolojik sorunların günümüzde daha da belirgin hâle geldiğine işaret eden Ma, suyun, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşılması, yoksulluk ve açlığın ortadan kaldırılması, sağlık ve tedavi hizmetlerinin seviyesinin artırılması için büyük önem taşıdığını belirtti.
Ma Zhaoxu, Çin hükümetinin inovasyon, eşgüdüm, yeşil, dışa açıklık ve ortak paylaşıma dayalı kalkınma anlayışını aktif olarak uyguladığını dile getirdi. Ma, hükümetin ayrıca insanlar ile suyu ülke kalkınmasında kullanmaları arasında bir uyum yaratmaya çalıştığını söyledi.
Çin’in su konusundaki politikalarını altı maddede özetleyen Daimi Temsilci Ma, ilk olarak, su kaynakları için en sıkı idari sistemin uygulandığını, böylece ekonomik dönüşümün ve yeşil ekonominin gerçekleştirilmesi için çalışıldığını belirtti.
Ma, ülkenin bu alandaki ikinci politikasını ise su kullanımında verimliliğin artırılması ve ülke genelinde su tasarrufuna yönelik bir eylem planı ortaya koyulması şeklinde açıkladı.
Çin’in üçüncü olarak, temiz üretimin geliştirilmesi, suyun çevreye zararsız şekilde işlenmesi ve su geri dönüşümünün hızlandırılmasıyla su kaynaklarının geliştirilmesinde çevrenin korunmasına ağırlık verdiğini dile getiren Ma Zhaoxu, dördüncü maddenin ise “Su kirliğiyle mücadelenin güçlendirilmesi ve nehir havzalarında su kalitesinin düzeltilmesi” olduğunu ifade etti.
Çinli temsilciye göre, Çin su ekolojisinin iyileştirilmesi, su kaynaklarını koruma gücünün yükseltilmesi ile su ekolojik kenti inşası ve “sünger şehirler” inşası için de pilot projeler de başlatacak.
Ma Zhaoxu, Çin’in su politikasındaki altıncı maddenin ise “Su yönetişimi sisteminin sürekli iyileştirilmesi ve tüm toplumun harekete geçirilmesi” olduğunu belirtti.
Çin’in BM Daimi Temsilcisi Ma Zhaoxu, ayrıca Çin’in dünyadaki tatlı su kaynaklarının sadece yüzde 6’sı, ekili arazilerin ise sadece yüzde 9’u ile dünya nüfusunun yüzde 21’ini besleyebildiğine dikkat çekti.
Ma Zhaoxu, 2010-2016 döneminde Çin’de GSYH’de her 10 bin dolar başına su kullanımı yüzde 25,3 düşerken, sanayide katma değer artışında her 10 bin dolar başına su kullanımında ise yüzde 27,5’lik düşüş görüldüğünü kaydetti.
Ma, toplam su tüketiminde sadece küçük bir artışla ülke ekonomisinin orta ve yüksek hızdaki gelişmesini sürdürdüğünü, bunun küresel kalkınmaya önemli bir katkı olduğunu vurguladı.
Bu alandaki uluslararası işbirliğine de büyük önem verdiklerini hatırlatan Ma Zhaoxu, Çin’in Uluslararası Su Örgütü ile birlikte uluslararası etkinliklere ev sahipliği yaptığını ve gelişmekte olan ülkelere su işleri, hidroelektrik tesislerinin inşası ve eğitim gibi alanlarda yardım sağladığını sözlerine ekledi.
YENİ HABERLER
YORUMLAR
Henüz hiç yorum yapılmamış.