RUSEN Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz, TRT Radyo1’de

4 Aralık 2017, 23:36

RUSEN Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz, 05.12.2017 tarihinde saat sabah 08.00-09.00 arasında TRT Radyo1 Gündem Programında güncel gelişmeleri değerlendirecektir.

  • NATO  Ülkeleri  Dış  İşleri  Bakanları Brüksel’de bir araya geliyor.
  • Amerika Birleşik Devletleri göçmen ve mülteci durumlarını iyileştirmeyi amaçlayan Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesinden çekildiğini duyurdu!
  • ABD ve Güney Kore ortak askeri  tatbikat yapıyor.

NATO  Ülkeleri  Dış  İşleri  Bakanları Brüksel’de bir araya geliyor…

Toplantıda, 2018 Temmuz ayında düzenlenecek olan NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesine giden süreçte, İttifak’ın küresel güvenlik sınamalarına cevabı ve Avrupa-Atlantık bölgesinde güvenlik ve istikrarın temini çabaların katkıları ele alınacaktır. Bu çerçevede, İttifak’ın Açık kapı Politikası ve üyeliği istekli ülkeler bağlamında izlenecek tutum, NATO’nun terörizmle mücadeledeki rolü, NATO-Rusya ilişkileri ve AB ile işbirliği değedlendirirlecek. NATO- Gürcistan Komisyonu oturumu gerçekleştirilecek.

Amerika Birleşik Devletleri, politikaların ters düşmesi nedeniyle göçmen ve mülteci durumlarını iyileştirmeyi amaçlayan Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesinden çekildiğini duyurdu.

ABD’nin BM misyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, “ABD’nin BM misyonu bugün, BM Genel Sekreterine ABD’nin Göçle İlgili Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne katılımını sona erdirdiğini bildirdi. New York Bildirgesi, ABD göçmen ve mülteci politikalarıyla ve Trump yönetiminin göçmenlik prensibiyle bağdaşmayan çok sayıda hüküm içeriyor. Sonuç olarak Başkan Trump, 2018 yılında BM’de uluslararası bir mutabakat sağlanana dek, sözleşme sürecine ABD’nin katılımının durdurulmasına karar verdi” ifadelerine yer verildi.

ABD’nin BM Temsilcisi Nikki Haley konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Amerika’nın dünya genelindeki göçmen ve mültecilere destek verme konusundaki çalışmalarından gurur duyduğunu belirterek, “Göç politikaları konusundaki kararlarımız her zaman Amerikalılar tarafından alınmalı” dedi.  BM Genel Kurulu, 2016 yılında mülteci haklarının korunması, mültecilerin yeniden yerleştirilerek, eğitim ve iş olanaklarına ulaşımlarının sağlanmasını içeren New York Mülteci ve Göçmenler Bildirgesi’ni oy birliğiyle kabul etmişti.  Donald Trump’ın “America First” politikası kapsamında ABD, eski Başkan Barack Obama yönetimi tarafından imzalanan Paris İklim Sözleşmesi de dahil olmak üzere çeşitli küresel sözleşmeden çekildi.

ABD ve Güney Kore ortak askeri  tatbikat yapıyor…  ABD ve Güney Kore hava güçlerinin dahil olduğu tatbikatın, iki ülkenin ordularının şu ana kadar yaptığı en geniş kapsamlı hava tatbikatı olduğu bildirildi.  Güney Kore Hava Kuvvetleri, yaptığı açıklamada ABD 7. Hava Kuvveti ile Kore Yarımadası’nda ortak yapılan hava muharebe tatbikatının cuma gününe kadar süreceğini belirtti. İki ülkeden yaklaşık 230 savaş uçağı ve 12 bin askeri personelin dahil olduğu tatbikatın, ABD ve Güney Kore ordularının şu ana kadar yaptığı en geniş kapsamlı hava tatbikatı olduğu vurgulandı.

Esasında Kıbrıs adasının son 100 yıllık tarihine bakılacak olursa stratejik planlama ve güvenlik algısının çok da değişmediğini, sınırsız köy olarak adlandırılan global dünya sisteminde teknolojinin bütün unsurlarının sonuna kadar kullanılmasıyla evrimleştiğini ve başat güçlerin bölgeye bakış açısının her daim aynı olduğunu görmek mümkündür. Özellikle Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasının ardından Kıbrıs adası tam anlamıyla bir savaş üssü haline gelmiş durumdadır ve özellikle 1914-1921 sürecinde Kıbrıs’ta değişik amaçlara hizmet edecek şekilde askeri üsler  tesis edilmiştir…

Kıbrıs adası Doğu Akdeniz’de işgal ettiği stratejik pozisyon nedeniyle dünyanın kaynayan kazanlarından birisi olmaya devam etmektedir. Son 100 yıllık süreç bu ada etrafında yaşanılan çatışma, mücadele ve savaşların boyut değiştirdiğini, artık bazılarınca söylendiği üzere Kıbrıs’ın sadece Kıbrıslı Türklerle Rumlar ya da Garanti Antlaşmasına imza atan Türkiye ile Yunanistan arasında bir sorun olmadığını, istihbarat ve istihbarata karşı koyma yanında özellikle ekonomik güvenlik ve çıkar çatışmaları bağlamında espiyonaj (sanayi casusluğu) ve kontr-epiyonaj mücadelelerine de sahne olduğunu göstermektedir. Muhtemel bir büyük savaşın söz konusu coğrafyada su eksenli olarak çıkacağını belirtenlerin fikirlerinden hareketle adaya Türkiye tarafından nakledilmeye başlanan ve muazzam psikolojik algı operasyonları  ve dezenformasyon çabalarıyla örtülmeye çalışılan KKTC Su Temin Projesi halen KKTC devletinin elindeki tek ve en güçlü koz olarak durmaktadır. Neredeyse bütün küresel, kıtasal ve bölgesel güçlerin ekonomik, stratejik ve askeri menfaatleri doğrultusunda cirit attıkları bu coğrafyada Kasparov hamleleri gibi akıllı adımlar atılmasında ve ufkun ötesini görebilmekte Türkiye ve KKTC adına büyük fayda vardır. Şüphesiz konu çok daha karmaşık, komplike ve enternasyoneldir. Sözün özü Kıbrıs’ta futbol sadece futbol değildir.

YENİ HABERLER

YORUMLAR

Henüz hiç yorum yapılmamış.

YENİ HABERLER

Copyright © 2024. Rusen.Org | Ankara Türkiye