Putin, Doğu Ukrayna’ya BM Barış Gücü önerdi

10 Eylül 2017, 17:12

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’nın doğusuna Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde “barış gücü” konuşlandırılması fikrini uzmanlar nasıl değerlendirdi? Ukrayna’nın doğusundaki krizin son bulması için yürütülen Mink müzakerelerinin Rusya temsilcisi Boris Grızlov, Kiev’den tek taraflı bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin, bölgeye BM barış gücü yerleştirilmesi fikrine sıcak baktıklarını açıkladı.

Moskovski Komsomolets gazetesinin konuyla ilgili görüşlerini aldığı uzmanların görüşleri şöyle:
Denis Denisov (Barış Gücü İnsiyatifleri Enstitüsü Müdürü)
“Barış gücü ile Ukrayna’da bütünlüğün sağlanabilmesi umudu çok az. BM Barış Gücü, muhtemelen bölgede barışı ve ‘de facto’ cumhuriyetler ile Kiev arasında yeni bir müzakere sürecini başlatmayı sağlayacak.
Eğer Kiev, Donets ve Lugansk’a özel statü tanır ve ardından barış gücü yerleştirilirse, bu aynı zamanda Minsk Anlaşmasının uygulanması anlamına gelmez mi? ‘Mavi bereliler’ ayrıca müzakere sürecinin yeniden savaşa dönüşmesini engelleyecek. Af ve seçimler gibi konular da Ukrayna’da iç diyalog yoluyla düzenlenebilecek.
Belki tüm bunlar olabilir, ancak az bir ihtimal. Çok fazla faktör olduğu için, ufak bir çalkalanma her şeyi 15 dakikada değiştirebilir. Ben, barış gücünün bölgeye yerleştirilmesi için ABD’nin onayı olması gerektiğini düşünüyorum.”
Oleg Bondarenko (Yenilikçi Politika Fonu Müdürü)
“Donetsk ve Lugansk’a özel statü verilmesi Donbass bölgesinde karşıtlığı ortadan kaldırmaz. Minsk Anlaşması, silah bırakıldıktan, af ilan edildikten, siyasi reformlar yapıldıktan, Donetsk ve Lugansk için seçim yasasının oluşturulmasından, yerel seçimlerin yapılmasından ve Kiev’in Rusya-Ukrayna sınırlarında kontrolü sağlamasının ardından yerine getirilmiş olur. Barış gücü yerleştirilmesi, Minsk Anlaşmasının uygulanmasına yardımcı olabilir. Barış gücünün askeri çatışmaları sonlandırmasının ardından, af, seçimler ve diğer konularda anlaşma sağlanması gerekir. Bu, Minsk Anlaşmasının aktif olarak hayata geçirilmesinin ilk etabı olabilir. Minsk Alaşması, Ukrayna’nın federatif bir devlete dönüşmesinin ardından nihai olarak yerine getirilmiş olur.”
Andrey Buzarov (Ukrayna Dışişleri Bakanlıüı bünyesindeki Toplum Konseyi üyesi)
“Donbass’a barış gücü yerleştirilmesi insiyatifinin yerine getirilmesi en başından itibaren mümkün değildi.  Çünkü Kiev ve Moskova arasında iki temel ayrılık var. Ukrayna, ‘mavi bereliler’in taraflar arasındaki sınır bölgesine yerleştirilmesini katiyen kabul etmez. Rusya ise, Ukrayna-Rusya sınırına değil, tam da bu bölgeye barış gücü konuşlandırılmasından yana. İkincisi, Moskova ‘de facto’ cumhuriyetlerin yetkililerinin Kiev ile resmi temasa geçmesini teklif ediyor. Bu hiçbir zaman olmayacak, çünkü aksi takdirde, Ukrayna’nın yönetici elitinin tek taraflı bağımsızlık ilan eden cumhuriyetleri tanıdığı anlamına gelir. Putin’in insiyatifi muhtemelen ABD ve BM Güvenlik Konseyinin diğer üyeleri tarafından onaylanmadı. Barış gücü fikrini onların bu haliyle kabul etmeleri düşük ihtimal, çünkü bu uluslarası bir skandala yol açabilir.”

YENİ HABERLER

YORUMLAR

Henüz hiç yorum yapılmamış.

YENİ HABERLER