Muz Lifinden Sanata…

24 Ağustos 2017, 10:50

Alanya belediyesi bünyesinde gerçekleştirilen çok önemli iki sosyal proje var. Bu projeler hem istihdam sağlıyor hem de Alanya ekonomisinin gelişimine katkı sunuyor. Bunlardan bir tanesi muz lifi projesi. Diğeri ise, ipekböcekçiliği, ipek dokumacılığı, ipek kozasından çiçek yapımı.

Muz Lifi Projesi, Alanya Belediyesinin Kültür ve Sosyal işler Müdürlüğü bünyesinde “yöresel değerlerin canlandırılması ve unutulmaması için başla lan proje kapsamında geliştirildi. Alanya Belediyesi her yıl mayıs ayı sonunda “Alanya Uluslararası Turizm ve Sanat Festivali “düzenliyor. Festivalde unutulmaya yüz tutmuş yöresel değerler ön plana çıkarılarak, bu değerlerin canlandırılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanıyor.

2015 yılında yapılan festivalin konusunu belirlerken muz bitkisinin ülkemize ilk kez girdiği yer olan Alanya’da açıkta ve serada yerleştirilen muz bitkisinin üretiminin artırılması ve muz bitkisinden elde edilen ürünlerin çeşitlendirilmesi çalışmalarınada katkı vermek istenmiştir. Muz bitkisinin meyve hasadı yapıldıktan sonra kesilerek ürümeye bırakılan muz gövdelerinin de değerlendirilmesi amacıyla çalışmalar yapıldı. Araştırmalar sonucunda atık muz gövdelerinden elde edilen liflerin hediyelik eşya ve tekstil hammaddesi olarak kullanıldığı tespit edildi ve Alanya Belediyesi bünyesinde bu konuda çalışmalar başlatıldı.

Bu proje ile doğaya a lan ve çürümeye terk edilen muz bitkisinin gövdesi geri dönüşüm projesi olarak değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılması amaçlandı.

Muz Lifi Nasıl Elde Ediliyor?

Muz bitkisinin meyvesi alındıktan sonra gövdesi kökten çıkan yavruları beslemek için kesilir. Muzda budama fazla pinçlerin ve meyvesi alınmış yalancı gövdelerin bitkiden ayrılması şeklinde olur. Bu işlem ilkbaharda toprak işlemesi sırasında yapılır. Her yıl ocak ayında meyve verecek yalancı gövdeler yanında 2-4 tane yeni pinç bırakılır, diğerleri ayrılır.

Kesilen gövdenin dış kabuğu temizlenir. İç kabuklar makineye girecek şekilde kesilir. Hazırlanan bu kabuklar makineye verildikten sonra lifler ortaya çıkar. Çıkarılan lifler temiz su ile yıkanıp kurumaya bırakılır.

Yapılacak hediyelik eşyaya göre istenilen renklerde bu lifler boyanabilir. Elde edilen liflerden ihtiyaca göre eğrilip istenilen kalınlıkta ip yapılabilmektedir.

Bu aşamadan sonra usta öğreticiler ihtiyaca göre değişik hediyelik eşya üreterek halkın beğenisine sunacaklardır.

Açıkta yetiştirilen muz bitkilerinin gövdesinden yararlanmak istendiğinde hasat zamanı beklenmeli. Örtü altı yetiştiriciliğinde ise daha geniş bir zamana yayma şansı var.

Proje kapsamında Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesindeki atölyede “Muzdan Sanata Hayalden Tasarıma” adı altında atölye çalışmaları yaparak kursiyerlere gerek muz lifi gerekse muz bitkisinin yaprakları ve gövdesinden elde edilen malzemelerle hediyelik eşya çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

Belediyenin atölyesinde atı k muz gövdelerinden muz lifi üretimi yapılıyor ve üretilen muz lifleri eğrilerek bükümlü hale getirilip iplik oluyor. Muz lifi ve ipek iplik birlikte kullanılarak yapılan dokumalar şu anda hediyelik eşya çeşitleri arasına girmiştir.

Bu projeyle Alanya’ya özgü hediyelik eşya çeşitliliğini artırma çalışmalarından olumlu sonuçlar alınmıştır. Üretilen ürünler arasında; ipek – muz lifi ve pamuk-muz lifi birlikte kullanılarak dokunan kumaşlar Alanya turizmine katkı sağlayacak hediyelik eşyalara dönüştü. Muz lifi ve yalos kullanarak biblolar, duvar süsleri, biblo bebekler, banyo lifi, şapka, çanta, magnet ve takı üretilmiştir.

“Dut ağacından dokuma tezgahına ipek ve ipek kozası çiçek” projesi Kaybolmaya yüz tutan kültürel değerleri yeniden canlandırmak için Alanya Belediyesi’nin başladığı sosyal projeler kapsamında, İpekböcekçiliği, İpek dokumacılığı, İpek kozasından çiçek yapımı gibi çalışmalar belediye bünyesinde gerçekleştiriliyor.

Alanya Belediyesi, çocuklara ipekböceğini tanıtmak ve bu geleneği gelecek nesillere aktarmak amacıyla, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesindeki Alanya Kalesi’nde bulunan Alanya Belediyesi Ömürlü- Kemal Atlı Kültür Evi’nde sembolik olarak ipekböceği yerleştiriciliği yapıyor.

Alanya Kalesi Geleneksel El Sanatları Merkezi Sandık Emini Kayhanlar Evi’nde Alanyalı bayanların sandıklarından çıkan el dokuması ipek giyim eşyalar, ipek ev teks l ürünleri ve ipek kozası çiçek örnekleri bu proje kapsamında sergilenmektedir. Ayrıca Alanya Belediyesi’nin Antalya Expo 2016’da açtığı İpek Atölyesi, ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor. İpek böceğinden ipeğe dönüşüm sürecinin görülmesi için sergi alanında ziyaretçilerin ilgisine sunulan ipekböceği, ipekböceği kozasından ipek çıkarılması ve ipek dokuma yapılması aşamaları ziyaretçilere uygulamalı olarak gösterilirken öncelikle çocukların bu süreci yaşayarak öğrenmesi amacıyla ipekböceğinin hikâyesi anlatılmakta çocuklarla yapılan bu çalışmalar sırasında anne babalar da kendi çocukluklarındaki ipekböceğiyle tanışmalarını çocuklarına anlatmaktadır.

İpek Böcekçiliği işsizliği önlüyor; istihdam yaratıyor. İpekböcekçiliği 35-40 gün süren üretim aşamasında yaşlı, çocuk, genç herkesin emeğinin değerlendirildiği bir üretim biçimi olması ve kısa sürede yüksek gelir bırakması nedeniyle gizli işsizliği önleyen bir üretim koludur. Alanya ve çevresinde halen yılda 25 ton yaş koza üretimi yapılmaktadır.

İpekböceği yerleştiriciliği ile ilgili gözlemde bulunmak ve bilgi almak isteyenler, halen Alanya Kalesi Hisariçi Mahallesi’ndeki Ömürlü- Kemal Atlı Kültür Evi’ni ziyaret edebilirler. Alanya Belediyesi, “Dut ağacından dokuma tezgâhına” adıyla yürüttüğü projeyi Expo 2016 Antalya Sergi Alanı’ndaki İpek Atölyesi’nde ziyaretçilere sunuyor.

От Банановых Волокон кИскусству…

В муниципалитете Аланьи претворяются в жизнь два значительных социальных проекта.Эти проекты не только обеспечивают население занятостью, но иосуществляют немалый вклад вразвитие экономики региона. Одним из них является «Проект Банановые волокна». Второй – разведение шелкопряда, шелкопрядство и создание цветов из коконов шелкопряда.

«Проект Банановые волокна» был предложен Управлением по вопросам культуры ибщественных дел муниципалитета Аланьи как проект, направленный на«возрождение местных ценностей и их сохранение для будущих поколений». Ежегодно в конце мая вАланьи проводится «Международный фестиваль туризма и искусства».

Здесь, на первый план выносятся местные изчезающие виды ремесла. Целью подобных мероприятий является оживление этих ремесел ипередача навыков будущему поколению. При утверждении темыпроводившегося в 2015 году фестиваля было принято решение внести вклад в увеличение производства выращиваемой на природе и в теплицах банановой продукции в Аланьи, куда десятки лет назад в страну впервые был привезен банан, а также расширение ассортимента продукции, произведенной из бананового растения. После сбора бананового урожая остаются гнить срезанные банановые стебли, которые тоже могут быть полезны. В результате исследований стало ясно, что полученные из мякоти бананового дерева волокна можно использовать в производстве сувениров и в качестве текстильного сырья, что дало толчок соответствующим работам в муниципалитете Аланьи. Целью этого проекта является дать вторую жизнь оставленному гнить использованному банановому растениюи принести пользу экономике.

Как получают банановые волокна? После того, как плоды бананового дерева собраны, его ствол срезают, чтобы дать прорости молодым побегам, прорывающимся от самого корня. Обрезка происходит ввиде удаления излишних кистей и ложного ствола. Данные процессы проводятся весной во время полевых работ. Ежегодно в январе рядом с плодоносным ложным стволом распускается 2-4 новых побега. Срезанный ствол очищается от внешней коры. Внутренняя кора нарезается на части определенного размера для того, чтобы ее можно было легко поместить вспециальный аппарат. После помещенияв аппарат на выходе получаются готовые волокна. Полученные волокна промывают чистой водой и оставляют ысыхать. В зависимости от сувенира волокна красят в необходимый цвет, а позже из них прядут нить необходимой толщины. После этого мастера создают всевозможные сувениры и представляют их на суд потребителей. Для использования стволов деревьев, выращенных на природе, следует переждать урожай. У тепличных растений возможности намного шире. В рамках проекта в мастерской при Управлении по вопросам культуры и общественных дел был проведен мастер-класс под названием «От бананов кискусству, от мечты к дизайну», гдестажерам показали способы производства сувениров из банановых волокон, полученных будь то из стволов, или из листьев бананового дерева. В мастерской муниципалитетапроизводят банановые волокна и из них прядется нить. Плетёнки, созданные с одновременным использованием банановых волокон и шелковых нитей, на рынке сувениров становятся всепопулярнее и популярнее. Данные проекты уже начали давать свои первые положительные результаты всфере повышения разнообразия впредоставляемом ассортименте

характерных для Аланьи сувениров.Среди представленной продукции можновстретить ткани с использованием шелковых и банановых волокон, хлопка ибанановых волокон. А также банановы волокна и коряги используются в производстве различных безделушек, настенных украшений, статуэток, мочалок, шляп, сумочек, магнитиков и бижутерии.Проект «От тутового дерева на ткацкийстанок: шелк и цветы из коконашелкопряда»Для возрождения исчезающихкультурных ценностей региона в рамкахпроектов, проводимых муниципалитетомАланьи, проводятся работы пошелководству, шелкопрядству и созданию цветов из коконов шелкопряда.

Муниципалитет Аланьи, с целью ознакомления детей с шелкопрядом ипередачи будущему поколению существующих в регионе традицийданного ремесла, организовал символическое разведение шелкопряда на территории Дома культуры Омюрлю- Кемаля Атлы, который находится в Крепости Аланьи. В Центретрадиционного народного искусстваКрепости Аланьи в Доме Сандык ЭминиКайханлар выставлены домотканые шелковые одежды, предметы домашнего быта из шелка и цветы из коконашелкопряда, многие годы хранившиеся в сундуках хозяек Аланьи. Более того, открытое муниципалитетом Аланьи на Еxpo 2016 в Анталье Ателье шелка вызывает живейший интерес упосетителей.

С целью демонстрации стадий превращения шелкопряда в шелк,на территории выставки были представлены образцы насекомого тутового шелкопряда, процессизвлечения шелковой нити из кокона и этап изготовления шелковой ткани. Будучи нацелен в первую очередь надетей, проект дает им возможность изучить процесс через нагляднуюдемонстрацию, а также детям рассказывают историю про тутовыйшелкопряд.

Более того, активное участие в процессе принимают родители, рассказывая о своем знакомстве стутовым шелкопрядом во времена их детства. Шелководство позволит избежатьбезработицы и создаст занятость населения. Шелководство является особым видом производства, которое позволяет впроцессе 35-40-дневных работ оценивать работу детей, молодых или взрослых людей, и получить высокую прибыль вkороткий срок, тем самым решая проблему скрытой безработицы. Сегодняв Аланьи и в ее окрестностях ежегодно производят 25 тонн сырого кокона.

Те, ктожелает понаблюдать за выращиванием шелкопряда и получить необходимуюинформацию, может посетить квартал Хисаричи в Крепости Аланьи, Домкультуры Омюрлю-Кемаль Атлы. Муниципалитет Аланьи представляет свой проект «От тутового дерева на ткацкий станок» в Ателье шелка в Выставочном зале Expo 2016 в Анталье.

Kaynak: http://businesseurasia.com/muz-lifinden-sanata/

YENİ HABERLER

YORUMLAR

Henüz hiç yorum yapılmamış.

YENİ HABERLER