Bölgesel riskler Gürcistan ekonomisini nasıl etkiliyor?

24 Ağustos 2017, 11:09

Levan Kalandadze | Леван Каландадзе
Altyapı Projeleri Girişimi Başkanı
Председатель НПО “Инициатива
инфраструктурных проектов Грузии”

Gürcistan’ın serbest Pazar ekonomisine sahip olduğunu ve onun temel önceliğinin de açık kapı politikası olgusunu dikkate alırsak, tabii ki Bölgesel Ekonomik Riskler hem Gürcistan’ın hem de komşu ülkelerin ekonomisini ciddi derecede etkiliyor. Gürcistan ekonomisi bu tür bir tehlikeye karşı çok hassas konumda.

Bölgelerdeki üç ekonomik eğilim bizi özel zorluklara götürüyor. İlk olarak, Rusya ve Ukrayna arasındaki mücadele, ikincisi Rusya ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerde sorunlar, üçüncü olarak da uluslararası piyasada petrol harcamalarının düşmesi. Rusya, Türkiye, Ukrayna ve Azerbaycan, Gürcistan için en etkili ve stratejik iş ortaklarıdır. Bu ülkelerdeki ekonomik durumun Gürcistan ekonomisine ciddi etkisi söz konusudur. Finansal istikrar Gürcistan ve komşusu ülkelerin en öncelikli konularından bir tanesidir. Çünkü, Bölgesel Ekonomik Riskler ilk olarak finansal istikrarı etkilemektedir.

Gürcistan ulusal para biriminin değeri, komşu ülkelerdeki ekonomik istikrar, ihracat ve ithalan genel durumuna bağlıdır. Ülkeler içindeki bölgesel risk taşıyan faktörler ister istemez komşu ülkelerdeki çeşitli sorunlara neden olabilir. Bu da yarım olanaklarında ciddi bir azalmaya yol açar. Bu özel sorun Gürcistan ekonomisi için risk taşımaktadır. Gürcistan’da dolara talep oldukça yüksek olduğu için komşu ülkelere ihracat yapma payı düşüktür. Milli kurdaki sabit olmayan durum, Gürcistan ekonomisini çok olumsuz etkilemekte, şirketlerin de uzun vadeli hedefler koymasını engellemektedir.

Sonuç olarak, Bölgesel Jeopolitik Riskler yabancı yarım endeksi üzerinde doğrudan olumsuz etkiye sahiptir. Bu nedenle, Gürcistan için Azerbaycan ve Türkiye’nin istikrarlı ekonomiye sahip olmaları çok önemlidir. Gürcistan şu anda, ekonomisini etkileyebilecek iki önemli ekonomik durumla karşı karşıya bulunuyor. Avrupa arasında serbest ticaret pazarının etkinleştirilmesi ve İpek Yolu projelerinde uluslararası rolünün güçlendirilmesi. Her iki durumun da altyapı veenerji projelerine yönelik özel bir iş ortamı ve güçlü yarım politikasına ihtiyacı var.

Ülkelerin ortak çıkarları, doğru ve etkili bir işbirliğinin olması için bölgesel anlamda kalkınmanın da anahtarı olur. Bölgesel Jeopolitik Riskler Türkiye ile Gürcistan arasındaki ekonomik ilişkileri nasıl etkiler? Türkiye, Gürcistan için en önemli stratejik, ekonomik ve ticari ortaktır. Bölgesel riskler tabii ki, ticari ilişkileri tehlikeye sokar. Üstelik ihracat, ithalat ve yarım projelerinin uygulanmasını kesintiye uğruyor. Bence, esas öncelik enerji ve lojistik boru ha‰ projelerine dayalı uluslararası bölgeselgüvenlik önlemi alınması olmalıdır. Bu da planlı ve uygulamaya yönelik olmalı.

Bunu da gerçekleştirecek olan üç komşu ülke, yani; Azerbaycan, Türkiye ve Bölgesel riskler Gürcistan stratejik ortaklık üçgenidir. Sonuç olarak, bu üç ülkenin güvenli, faydalı ve rasyonel ortak bir politika; yüksek düzeyde işbirliği ile etkin bir risk yönetimi oluşturması gerekiyor. Böylelikle Bölgesel Jeopolitik Risklerin doğurabileceği zararlardan en az şekilde etkilenebiliriz.

Rusya, Türkiye, Ukrayna ve Azerbaycan, Gürcistan için en etkili ve stratejik iş ortaklarıdır. Bu ülkelerdeki ekonomik durumun Gürcistan ekonomisine ciddi etkisi söz konusudur.

Как региональные риски влияютна Грузию и ее экономику?

Учитывая тот факт, что Грузия имеет открытую экономику иее приоритетом является политика открытых дверей, это естественно, что экономические риски врегионе оказывают большоевлияние на страну и прежде всего на ее экономику. Экономика Грузии очень восприимчива к подобного рода угрозам.

К примеру,существуют триэкономические тенденции врегионе, ведущие страну копределенным трудностям. Первая и основная – борьба сповстанцами между Россией иУкраиной. Вторая – проблемыв торговле и экономических отношениях России с Турцией. И третья – сокращения нефтяных расходов намеждународном рынке.

Россия, Турция, Украина иАзербайджан являются самыми влиятельными истратегически важными бизнес партнерами Грузии. Изменения в экономическом положении в каждой из этих стран может сильно повлиять на Грузию и ее экономику. Принимая все это вовнимание, можно сказать, чтосейчас самой острой ипервостепенной проблемой врегионе является экономическая стабильность, которая находится под угрозой из-за существующихрегиональных рисков.

Курс национальной валюты Грузии, в значительной степени, зависит от действий стран-партнеров, так же, как иот их экспортной и импортнойполитики. Региональные риски внутри страны создают ряд разноплановых проблем встранах-партнерах, которые ведут к резким сокращениям инвестиционныхвозможностей. Данная проблема, как правило, имееточень важное значение дляГрузии, так как уровень долларизации здесьдостаточно высок, доляэкспорта невелика иотрицательный курснациональной валюты плохо влияет на социальное иэкономическое состояние населения, так же как набизнес-среду и прибыли деловых компаний. В результате, региональныериски оказывают отрицательное влияние наиндекс прямых иностранных инвестиций. Поэтому,получение ПИИ изАзербайджана и Турции оченьважно. На данный момент Грузиястолкнулась с двумя важными экономическими проблемами – активация рынка свободной торговли между Грузией иЕвропой, а также укреплениероли страны вмеждународном проекте Шелкового Пути.

Оба эти направления требуют наличие соответствующей экономической среды и сильной инвестиционной политики по отношению кинфраструктурной иэнергетической политике. Этодолжно быть разумно длястран иметь правильное иэффективное сотрудничестволя развития их общи интересов. Как региональные геополитические рискивлияют на экономические отношения между Турцией иГрузией?

Турция является самым главным и стратегическиважным экономическим иторговым партнером Грузии. Излишне отмечать, чторегиональные риски ведутторговые отношения кпроблемам и угрозам. Болеетого, это может помешатьэкспорту, импорту иреализации инвестиционных бизнес проектов. С моей точки зрения, приоритетом должен служитьвопрос профилактики международной региональной безопасности,связанной и основанной наэнергетике и логистических трубопроводных проектах, которые находятся на стадииразработки или уже успешно реализуются. Я прежде всего подразумеваю стратегическое сотрудничество «треугольника» Азербайджан- Турция-Грузия. В завершении,очень важно иметь безопасную, прагматичную ирациональную совместную политику, высокий уровень сотрудничества и эффективное управление рисками ипрофилактикой. Именно в данной сфере региональные риски наиболее опасны и несут в себе большую угрозу.

Levan Kalandadze | Леван Каландадзе
Altyapı Projeleri Girişimi Başkanı
Председатель НПО “Инициатива
инфраструктурных проектов Грузии”

Kaynak: http://businesseurasia.com/bolgesel-riskler-gurcistan-ekonomisini-nasil-etkiliyor/

YENİ HABERLER

YORUMLAR

Henüz hiç yorum yapılmamış.

YENİ HABERLER

Copyright © 2024. Rusen.Org | Ankara Türkiye