9. BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) liderler zirvesi bugün başladı.

3 Eylül 2017, 21:41

Çin’in dönem başkanlığında düzenlenen 9. BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) liderler zirvesi bugün başladı.

Ülkenin güneyindeki Fucien eyaletinde bulunan Şiamın kentinde 5 Eylüle kadar sürecek zirvede, Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, Hindistan Başbakanı Nerandra Modi, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve iş dünyasından temsiliciler katılıyor.

Çin Devlet Başkanı Şi, BRICS İş Forumunu açtı. Burada vurguladığı ana tema ise şöyleydi: “Kimsenin peynirini önünden almayacağız”

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin güneydoğusundaki Şiamın kentinde düzenlenen BRICS İş Forumu’nun açılış konuşmasında, “Kimsenin peynirini önünden almayı planlamıyoruz. Aksine, BRICS, dünya ekonomisi pastasını büyütecek” dedi.

Şi, Çin’in dönem başkanlığında 5 Eylül’e kadar devam edecek BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) liderler zirvesi kapsamında düzenlenen BRICS İş Forumu’nun açılışını yaptı.

Açılış konuşmasında, grubun yavaş büyüme nedeniyle anlamını kaybettiği iddialarına karşın BRICS ülkelerinin gelişimine hala tamamen inandığını belirten Şi, grubun hedeflerine ilişkin olaraksa şunları söyledi: “Açık bir dünya ekonomisi ve ticaretin serbestleşmesini destekleyip yeni bir küresel değerler zinciri kurmalıyız.”

​BRICS’in Batı’nın ticaret kurallarını karşı çıkmasına gönderme yaparak “Vahşi orman ve sıfır toplamlı oyun (bir tarafın kazanç ya da kayıplarının diğer tarafın kazanç ve kayıpları toplamına eşit olduğu durum) yasaları reddedildi” ifadelerini kullanan Şi, “Büyüyen pazar ve gelişen ülkelerin gelişimi kimsenin peynirini önünden almayacak, bunun yerine dünya ekonomisi pastasını büyütecek” diye devam etti.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, BRICS ülkelerinin ortak, kapsayıcı, işbirliğine dayalı ve sürdürülebilir güvenlik vizyonuna odaklanarak küresel barış ve istikrarı koruması gerektiğini belirtti.

Xi Jinping, Xiamen kentinde düzenlenen BRICS İş Forumu’nun açılışında bir konuşma yaptı.

Xi Jinping, “BRICS ülkeleri olarak küresel barışı savunmayı ve uluslararası güvenlik nizamına katkı yapmayı taahhüt ediyoruz” dedi.

Konuşmasında, BRICS işbirliği mekanizması içinde bu yıl dış politika ve güvenlikle ilgili gerçekleştirilen temasları hatırlatan Xi Jinping, bu çabaların, başlıca uluslararası ve bölgesel meseleler üzerindeki istişareleri ve eşgüdümü güçlendireceğini, BRICS ülkeleri arasında sinerji yaratacağını ifade etti.

Xi Jinping, “BM Tüzüğü’nün amaç ve ilkeleri ile uluslararası ilişkilerin temel kurallarına saygı göstermeli, çok taraflılığı kararlılıkla desteklemeli, uluslararası ilişkilerin daha çok demokratikleşmesi için çalışmalı ve hegemonyacılık ile güç politikalarına karşı çıkmalıyız” diye konuştu.

BRICS ülkelerinin güncel jeopolitik meselelerin çözüm sürecinde yapıcı rol oynamaları çağrısında bulunan Xi Jinping, “Terörizmin her türüyle savaşırken bütünsel bir yaklaşım benimsersek, terörün hem kökündeki nedenlere hem de semptomlarına yanıt ararsak, teröristlerin saklanacak yerlerinin kalmayacağına inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Xi Jinping, konuşmasında “Suriye, Libya ve Filistin-İsrail çatışması gibi sorunlarda diyalog, istişare ve müzakereler yürütülmesi suretiyle siyasi çözüm sağlandığında savaş alevleri söndürülecek, yerlerinden olmuş mülteciler en sonunda evlerine dönebilecekler” ifadesini kullandı.

BRICS ekonomik işbirliğinin içeriği artmalı

Cumhurbaşkanı Xi Jinping, BRICS ülkelerinin bu yıl Yeni Kalkınma Bankası ile İhtiyati Rezerv Düzenlemesi çalışmalarının yanı sıra, e-ticaret, ticaret ve yatırımların kolaylaştırılması, hizmet ticareti, yerel para birimlerinde tahvil çıkarma, bilimsel ve teknolojik inovasyon, sanayi işbirliği ve kamu-özel ortaklığı gibi alanlarda ilerlemeler kaydettiğini dile getirdi.

Xi, BRICS ülkelerinin varılan anlaşma ve uzlaşıları hayata geçiririrken, uygulamaya yönelik işbirliği için yeni yol ve alanlar keşfetmeleri gerektiğini belirtti.

BRICS ülkelerinin, küresel talebin azalması ve finansal risklerin yükselmesi gibi sınamalarla karşılaştığına işaret eden Çin Cumhurbaşkanı Xi, bu aşamanın geçilmesi için BRICS ekonomilerinin akıllı imalat, İnternet+ (Internet Plus) modeli, dijital ekonomi ve paylaşım ekonomisini içeren “inovasyon öncülüğünde kalkınma” arayışında olmaları gerektiğine vurgu yaptı.

​Ekonomileri hızla büyüyen ülkeleri içeren BRICS, Batı’nın ticaret ve finans kuralları karşısında birleşik bir blok olarak durması amacıyla kurulmuştu.

BRICS üyesi ülkeler arasında 2016 yılında gerçekleşen ticaret hacminin 300 milyar ABD Doları’na ulaştığı bildirildi.

BRICS ülkelerinin ekonomik büyüklüğü dünya toplamının yüzde 23’ünü oluştururken, bu ülkelerin dünya ekonomisine yaptığı katkı ise yüzde 50’nin üzerine geçmiş bulunuyor.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin oluşturduğu BRICS’in ekonomik büyüklüğünün 2020 yılı itibarıyla dünya toplamının yüzde 25’ine ulaşacağı, 2030 yılına kadar ise G7 ülkelerinin toplamını geçeceği öngörülüyor.

Şiamın’daki BRICS Zirvesi, Şi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’inki de dahil olmak üzere pek çok ikili görüşmeye ev sahipliği yapacak.

ülkeleri arasındaki ticaret 2016’da 300 milyar doları geçti.

ülkeleri, yüzde 23’ünü oluşturuyor, küresel ekonomiye katkıları ise yüzde 50’nin üzerindedir.

’in ekonomik büyüklüğü 2020’de dünya toplamının yüzde 25’ini oluşturacak, 2030’da ülkelerinin toplamını geçmesi planlanıyor.

1200 katılımcısından 1069’u, 25 ülkenin iş çevrelerinden geliyor.

’nu başta , Çince, İngilizce ve Arapça olmak üzere 22 dilde ve hesaplarından canlı yayınlanıyor.

​Çin’deki zirve bu yıl, gözlemci ülkeler Mısır, Gine, Meksika, Tayland ve Tacikistan liderlerinin de katılımıyla ‘BRICS Plus’ formatında düzenleniyor.

BRICS’e üye ülkeler kurulduğundan bu yana dünya ekonomisindeki paylarını yüzde 12’den yüzde 23’e çıkarttı. Ayrıca dünyanın en kalabalık iki ülkesini bir araya getiren BRICS, dünya nüfusunun yüzde 47’sini oluşturuyor. BRICS ülkeleri ilk defa 2006’da Birleşmiş Milletler (BM) 61. Dönem Genel Toplantısı’nda dışişleri bakanları seviyesinde toplanmıştı.

İlk zirve ise 2009’da Rusya’nın Yekaterinburg kentinde yapıldı. Bugüne kadar 8 zirveyi geride bırakan BRICS ülkeleri, her yıl bir ülkede olmak üzere devlet başkanları seviyesinde bir araya geliyor.

Xi Jinping ile Vladimir Putin görüştü

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, BRICS Zirvesi için Çin’ e gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme yaptı.

Cumhurbaşkanı Xi, Putin ile yaptığı görüşmede, dünya barışı ve kalkınmasının ilerletilmesi için ortak çaba harcamanın önemine vurgu yaptı.

Xi, “Başkan Putin’in Xiamen gezisinden güzel hatıralarla ayrılmasını umuyor ve BRICS ülkeleri için yeni altın on yılı başlatacağımıza inanıyorum” dedi.

İki lider, bu yıl dördüncü kez bir araya geldi.

Çinli göçmenler, BRICS Zirvesi’ni değerlendirdi

Farklı ülkelerde yaşayan Çinli göçmenler, Xiamen kentinde düzenlenen BRICS Zirvesi’nin kendileri için yeni fırsatlar doğuracağı kanısındalar.

2017 BRICS İş Forumu, bugün Çin’in Fujian eyaletine bağlı Xiamen kentinde başladı.

Foruma BRICS ülkelerinden Çinli göçmenlerin temsilcileri dâhil olmak üzere 1200 kişi katıldı. Çinli göçmenler, son zirvenin BRICS üyesi ülkelerin gelişmesine büyük fırsatlar getirdiğini belirtti.

Tüm Afrika-Çin Barışçı Birleşme Derneği Başkanı Li Xinzhu, BRICS’in Güney Afrika Cumhuriyeti’nin daha geniş kitlelerce tanınmasına ve uluslararası arenada kendini daha fazla göstermesine imkân sağladığını söyledi. Li, Yeni Kalkınma Bankası’nın Johannesburg’da kurulmasının da Afrika ekonomisinin gelişmesine büyük katkılarda bulunduğunu dile getirdi.

Arjantin-Çin İşletmeleri Derneği Onursal Başkanı Hong Deli, BRICS’in Xiamen kentinde düzenlenmesinin, Çinli özel işletmelere yurt dışına çıkış fırsatı vermenin yanında, Çinli işletmelerin dış piyasaları tanımaları için de bir platform sağladığına işaret etti.

Güney Afrika Cumhuriyeti ve Çin Polis-Halk İşbirliği Merkezi Başkanı Wu Shaokang ise Çin’in üst üste sekiz yıldır Güney Afrika Cumhuriyeti’nin en büyük ticaret ortağı, ihracat piyasası ve ithalat kaynağı olduğunu hatırlattı. Wu, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin doğal işbirliği avantajlarına sahip olduğunu, bu yüzden işbirliğinin çapının gelecekte daha da büyüyeceğini ifade etti.

YENİ HABERLER

YORUMLAR

Henüz hiç yorum yapılmamış.

YENİ HABERLER