Azerbaycan’da, Milli Görüş ideolojisi
RUSEN ekibi Rusya’da olduğu gibi Kafkasya’yı da yakından takip ediyor. Azerbaycan Türkiye için dost bir ülke. Azerbaycan hükümeti, Türkiye ile yakın ilişkiler kurduğu gözden kaçmıyor fakat, Azerbaycan’da muhalefet de var. RUSEN Kafkasya masası direktörü Saslanbek İsaev Azerbaycan’nın muhalefeti tanımak adına bir söyleşi yaptı.
Azerbaycan’da muhalefet partisi olan, AK Parti başkan yardımcısı Ahad Mamedli ile yapılan bu söyleşi Güney Kafkasya cumhuriyetlerin siyasi aktörlerin tanınması için atılan ilk adım. RUSEN Kafkasya masasının bugünkü konuğu Azerbaycan’nın muhalefet partisi, AK Parti başkan yardımcısı Ahad Mamedli bize hem partilerini hem de izledikleri siyasi stratejiyi anlatacak.
Rusen: Ahad bey partiniz hakkında bilgi verebilirmisiniz?
Ahad Mamedli: Ben Ahad Mamedli, AK Parti başkan yardımcısıyım, aynı zamanda ‘Medeniyet ve Çatışmalar’ Analiz Merkezininde başkanıyım, siyasetçi ve siyaset uzmanıyım. Siyasete 18 yaşında başladım. Üniversite öğrenciliğimden beri siyaset yapıyor ve siyasi nedenlerden hapis yatmış biriyim. 2011 yılında Amnesty İnternational tarafından siyasi tutsak olarak tanındım. Partimiz 1992 yılında kurulmuş ve önceki ismi Birlik Azerbaycan adını taşıyordu. 2016 yılında arkadaşlarla Birlik Azerbaycan partisine üye olduk. Daha sonra kurultay yaparak partinin adını değiştirdik ve yeni başkan seçtik. Partimizin adı AK (Beyaz) parti olarak değişti, isimle birlikte parti vizyonu ve lideri de değişti. Partimizin yeni lideri Tural Abbaslı oldu. Partimizin yeni vizyonu Türkiye’de sayın Erbakan’ın oluşturduğu Milli Görüş oldu. Bugün Türkiye’de Milli Görüş’ün iki mirasçısı var sayın Erdoğan ve SAADET partisi. Azerbaycan’da ise Milli Görüşün devamını üstlenen siyasi hareket ise AK Parti ve liderimiz Tural Abbaslı’dır. Hedefimiz Milli Görüş ideolojisini Azerbaycan ve Türk dünyasında yaymaktır.
Rusen: Azerbaycan’da siyaset yapmak nasıl bir şey? Azerbaycan hakkında bazı batı basın kuruluşlarında demokrasi sorunları olduğunu ve muhalefete siyasi baskıların olduğu iddialara raslamak mümkün. Azerbaycan’da demokrasi ne durumda?
Ahad Mamedli: Türkiye ve Avrupa’ya göre Azerbaycan’da muhalefet olmak çok zor. Ülkemizde muhafazakar, Türk-İslam değerleri baz alan genç bir siyasi hareket olmak daha da zor. Bugün Azerbaycan’da siyasetin durumu yumuşak otoriter rejim olarak tanımlıyorum. Şu anda ülkemiz siyasi reformların başında olduğunu söyleyebilirim. Partimiz ise ülke yönetimine muhalif olan siyasi bir hareket. AK Parti Azerbaycan’nın diğer siyasi oluşumlara benzemiyor. Bizler hiç bir zaman Batıcı, İrancı, Rusçu olmadık. AK Parti olarak her zaman milli iradeden güç aldık ve yerli ve milli siyasi hareket olmaya devam ediyoruz. Bizim için halkımızın milli çıkarları önemlidir. Başkalarının çıkarlarını savunmuyoruz. Partimiz diğer muhalif siyasi oluşumlar gibi hiç bir zaman ülke yönetimi ile veya oligarşi ile gizli anlaşmalar da yapmamıştır. AK Parti, partinin ismi gibi temiz bir siyasi harekettir. AK Parti muhalif bir parti ve Azerbaycan’nın iktidarıyla da yapıcı muhalefet ilişkilerimiz var. Bizler gerçekten var olan sorunları gündem yapmaktayız fakat bizim eleştirilerimiz milli çıkarlarımızın zemininde sağlıklı rekabete dayanmakta. AK Parti dışarıdan emir almadığı gibi yabancı finansal destek da almamaktadır. AK Parti iktidarla düşmanlık etme taraftarı değil, partimiz iktidar ve muhalefet arasında sağlıklı rekabet olmasını arz etmekte.
Azerbaycan’da iktidar da diğer muhalifler de Batılı ideolojilere sahip çıkmakta. Bu siyasi oluşumların arasında tek fark siyasi liderlerin farklı olması. Durum böyle olunca bu siyasi oluşumlar niye birleşmiyor sorusu doğmakta. Bu sorunun cevabı bu partileri ideolojik zemini aynı olsa da liderleri farklıdır. Bu partiler liderlerin gölgesinde kalıyor ve lider merkezli siyaset yapıyor. AK Partiyi farklı kılan ise ideolojik hareket olması ve AK Partinin ideolojisi Azerbaycan’nın diğer siyasi oluşumların ideolojilerden farklı.
Rusen: Güney Kafkasya dondurulmuş çatışmaların olduğu bir bölge. Sizin partinizin bu çatışmalara yaklaşımı ve çözüm önerilerini anlatabilir misiniz?
Ahad Mamedli: AK Parti, komşularla dostluk siyasetin izlenmesini savunur. Fakat bugün bütün komşularımızla dostluk bazlı ilişkiler mümkün değil. Rusya’nın desteği ile Ermenistan tarafından işgal edilmiş %14 oranında topraklarımız var. Azerbaycan bu toprakları tez olarak kurtarmalı. Bunun için akeri yöntemleri kullanmak durumundayız. Çünkü siyasi görüşmeler çıkmaza girmiş bulunuyor. AK Parti Rusya ve Ermenistan arasında kurulmuş olan dostluk ilişkileri dikkate alarak yine Azerbaycan iktidarından bir an önce işgal altındaki toprakları kurtarmak için askeri harekatın başlatmasını talep etmekte. Azerbaycan Devleti, Ermenistan ile savaşa girdiği dönem AK Parti muhalefeti durdurmaya hazırdır. Rusya’nın Kafkasya’daki askeri üs durumunda olan Ermenistan’la savaşın kaçınılmaz olduğunu da bilincindeyiz. AK Parti, liderimiz Tural Abbaslı söz konusu duruşumuzu daha yeni beyan etmiştir. AK Parti İran, Gürcistan ve Rusya’da yaşayan Azerbaycanlı Türk kardeşlerimizin durumlarını da dert edinmektedir. AK Parti söz konusu ülkelerde toplu şekilde yaşayan Azerbaycanlı Türklere kültürel otonomi verilmesini savunmakta dır. AK Parti Güney Kafkasya’nın geleceği güçlü Türk-İslam devletin sağlayacağı istikrarla mümkün olabileceğinin da farkında.
Rusen: Sizce Türkiye’nin bölgede rolü ve konumu nedir?
Ahad Mamedli: Türkiye’nin bölgedeki varlığı Azerbaycan için çok önemli. İki devlet tek milletiz. Türkiye, Türk dünyasındaki varlığını güçlendirmeli. Bunun için de Türkiye güçlü olmalı. Türkiye bu sefer Türk dünyasını, başkalarına kaptırmamalıdır. Güçlü Türkiye Azerbaycan’nın da çıkarınadır. Çünkü, Türkiye Azerbaycan bağımsızlığının garantisidir. Türkiye Azerbaycan’da sadece ekonomik olmamalı, Türkiye siyasi ve askeri olarak da Azerbaycan’da varlığını sürdürmeli. Ben AK Parti adına Azerbaycan yönetimine bir kaç defa teklif sundum. Türkiye Nahiçivan ve Opşeron’da askeri üs kursun diye. İran ve Rusya sınırına da Azerbaycan ordusuyla birlikte Türk askerlerin konuşlanmasını da istedik. Türkiye, Ermenistan sınırında Rus askerler görev yapıyorsa, o zaman Azerbaycan’nın Rusya ile olan sınırlarında da Türk askerleri olması gayet normal karşılanmalı. Umarım çok yakında zamanda Azerbaycan’da Türk askeri üsleri kurulacak.
Ahad Mamadeli ile yaptığımız söyleşi, RUSEN’nin bölgesel çalışmaların bir parçasıdır. RUSEN olarak bölgeyi yakından takip ederek bölgede var olan sorunları sürekli değerlendireceğimiz, farklı konuklarımızla bölgesel araştırma çalışmalara devam ediyor. Azerbaycan başta olarak güney Kafkasya’da siyasi gündemi takip etmeye devam edeceğiz.
RUSEN Kafkasya Masası Direktörü Gazeteci/Yazar Saslanbek İsaev
Saslanbek İsaev
Gazeteci, yazar / Журналист, политолог
YENİ HABERLER
YORUMLAR
Henüz hiç yorum yapılmamış.