RTİB, Batı Akdeniz ihracatçılar Birliği’ne Rusya’yı anlattı
Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanı Sabahattin Yavuz, Türkiye’nin Rusya’ya yaş sebze meyve ihracat oranının yaklaşık 900 milyon dolar olduğunu belirterek, “Rusya ile yapılan ticarette tabiki bunun biz hem tonaj olarak hem kota ve kapasite olarak daha fazla olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) üyelerinden oluşan bir heyet Rusya’nın başkenti Moskova’da Rus-Türk İşadamları Birliği’nin merkezini ziyaret etti.
RTİB’den Rusya pazarının detaylarını dinleyen BAİB üyleri, yıllardır Rusya’da iş yapan Türk iş insanlarına pazar ile ilgili merak ettiklerini de sorma fırsatı buldu.
RTİB Başkanı Yavuz, Türkiye ve Rusya arasında geçen yıl 25.4 milyar dolarlık dış ticaret gerçekleştirildiğini belirterek, “Bu hacim dış ticaret hacmi içerisinde 3,5 milyar dolarlık ihracatımız içerisinde yaş sebze meyve yaklaşık 900 milyon dolarlık bir oranı kapsamaktadır. Bunun içerisinde en önemli kalemlerden birini de domates olarak biliniyor. Rusya ile yapılan ticarette tabiki bunun biz hem tonaj olarak hem kota ve kapasite olarak daha fazla olması gerektiğini düşünüyoruz. 900 milyon dolarlık ihracat hacminin çok yükseklerde olduğunu söylüyoruz. Aynı zamanda Türkiye’ye verilmiş olan 150 bin tonluk kotanın da daha fazla yukarı alınmasını ön görüyoruz.” dedi.
Yavuz, “Yaş sebze meyve böyle baktığımızda rakamsal olarak az gibi gözükse de biraz önce ifade ettiğim psikolojik ve ikili ilişkilerdeki ağırlığı önemli olan bir sektör. Bu konu uzun yıllardır masanın üzerinde olan bir konu. Ancak dediğiniz gibi sürekli bir tarafı da sorunlu olan bir konu.”ifadesini kullandı.
“Ülke stratejisinin mutlak ama mutlak hayata geçirilmeli”
Yavuz, iki konu üzerinde altını çizerek söylemek istediğimiz şeyler olduğunu belirterek,”Birincisi; bu hacmin bu rakamların geliştirilmesi adına Türkiye’de Tarım Bakanlığı’nın veya Ekonomi Bakanlığı’nın bu konudaki bir ülke politikasının, ülke stratejisinin mutlak ama mutlak hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü Türkiye bir tarım ülkesi etrafından çok ciddi ihracat yapabileceği ülkeler ve pazarlar var. Bunu çok daha doğru bir stratejiyle ayağı kaldırmanın hedef olması gerektiğini inanıyoruz. Türkiye’nin bu konuda bizim tarafta adım atması kaçınılmaz bir görev.
İkincisi özellikle yaş sebze ve meyveye baktığınız zaman, uzun süren bu sorunun nereden kaynaklandığı ve ikili ilişkilerde bu sorunun ortadan kaldırılması için her iki tarafın ortaklaşa kurabileceği ve hayata geçirebileceği bir çalışma mekanizmasının hayata geçilmesi. Yani her seferinde bir TIR’ın gümrükten geri çevrilmesi yerine veya orada tespit yapılması yerine bugün biliyoruz ki, bu sorunun giderilmesi için ortak bir çalışama grubunun oluşturulması ile yıllardır yaş sebze ve meyve ticaretinde yaşanan sorunların rahatlıkla ortadan kaldırılabileceğini düşünüyoruz. ” dedi.
“BAİB olarak elimizden geleni yapıyoruz”
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Tuncer de “Hem ihracat yaparak hem de turizm yönünden bu konuda gelişmeler sağladık. BAİB olarak elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz. Diyaloglar kurarak ve TİM düzeyinde görüşmeler yaparak ayrıca üyelerimizi de bilgilendirerek yardımcı olmaya çalışıyoruz.” dedi.
Söz alan diğer BAİB üyeleri, yağışlı geçen dönem nedeniyle ürünlerde ciddi bir düşüş yaşandığını bunun da doğal olarak fiyatlara yansıdığını ifade ettiler. Türkiye’nin dünyada 13 bin 600 bitkinin yetiştirebildiği tek ülke olduğuna vurgu yapan BAİB üyeleri buna en yakın ülkenin 9 bin ile Fas olduğuna dikkat çektiler. Sebze ve meyvelerin kısa sürede tüketiciye ulaştırılması gerektiğini ifade eden BAİB üyeleri, hava kargonun yüksek maliyeti nedeniyle tercih edilmediğini geriye kara ulaşımının kaldığına vurgu yaptılar. Rusya’nın Moskova’nın kuzeyinde ve Novorosisk’de kurmayı yapmayı planladığı depolara davetlerin başladığını ve depolarda bedava yerleri gösterip mal getirip pazarlama tekniğini Türk şirketlerinin yapabileceğini söylediler.
BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Murat Güngör ise Türkiye ile Rusya arasındaki yaş sebze meyve ihracatında en büyük kalemlerinden birisinin domates ihracatı olduğunu ifade ederek, “900 milyon dolarlık bir hacme ulaşmıştır. Bu hacim içerisinde domatesin payı en fazladır. Önümüzdeki yıllarda bu sebze ve meyvenin ihracatının artarak devam edeceğini yönünde çok büyük umutlarımız var. “ dedi.
Toplantı, RTİB ve BAİB üyelerinin günün anısına toplu hatıra fotoğrafı çektirmelerinin ardından sona erdi.
YENİ HABERLER
YORUMLAR
Henüz hiç yorum yapılmamış.