Rusya-Türkiye İş Forumu Moskova’da gerçekleştirildi

12 Kasım 2018, 20:33

Türkiye Cumhuriyeti  Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Rusya Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Aleksey Gruzdev, TİM Başkanı İsmail Gülle, T.C. Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz birer konuşma gerçekleştirdiler.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TIM Başkanı Ismail Gülle, toplantının gelecek adına önemli bir referans olduğunu belirterek, “Son dönemlerde ülkelerimiz bir yandan Türk Akım Doğalgaz Boru Hattı, Akkuyu Nükleer Santrali inşası gibi ortak yatırım projeleri ve askeri projeleri gerçekleştirirken bir yandan da yerel para kullanımı ortak yatırım fonu kurulması amacıyla önemli anlaşmalara imza attı. Tüm olumlu gelişmeler iki ülke siyasi liderleri arasında tesis edilen yakın ve yapıcı diyalog ekonomik ve ticari ilişkilerinde yepyeni diyaloglar açacak.” dedi.

Gülle konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Türkiye Cumhuriyeti olarak 2003 ile 2017 yılları arasında ortalama yüzde 5,8 büyüdük. 2017 yılında ülke olarak yüzde 7,4 oranında büyüme başarısı gösterdik. En önemli başarıyı hiç şüphesiz ki dış ticaret alanında gösterdik. Ülkemiz, ihracat odaklı büyüme stratejisini başarıyla hayata geçirerek son 15 yıl içerisinde ihracatını üç kattan fazla arttırdı ve 168 milyar dolar seviyesine ulaştı. biz de türkiye ihracatçılar meclisi olarak bu başarıyı yakalamış 71.000 ihracatçıyı temsil ediyoruz. Buna ek olarak ihracatçılarımızla devletimiz arasında bir köprü görevi görüyoruz. Küresel ticarette etkinliğimizi ve pazar çeşitliliğimizi arttırmak en önemli misyonlarımız arasında yer alıyor. Bu etkinlikteki en büyük amacımız da Rusya ile Türkiye ikili  ticaretini masaya yatırmak, ticarette yaşanan pürüzleri gidermek  ve karşılıklı ticareti kazan-kazan prensibiyle geliştirmek.

Sayın Bakan Yardımcılarım ve kıymetli konuklar, 2017’de 22 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaştığımız Rusya Federasyonu, en  büyük ticari ortaklarımızdan biridir. Rusya’ya 2017 yılında 2,7 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracatımızda yaş meyve-sebze, otomotiv,makina, elektrik-elektronik, tekstil sektörlerimiz başı çekiyor. Ancak bu rakamları daha da arttırmalıyız. Karşılıklı ilişkilerimizin en üst düzeyde olduğu bu yeni dönemde devlet başkanlarımızın da ortaya koyduğu gibi 100 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamak arzusundayız. Rusya’yla gündemimizde olan bir diğer konu da yerel parayla ticaret. 2017’de toplam TL ihracatımızın yüzde 1,4’ü Rusya’yla gerçekleşti. İçinde bulunduğumuz Kasım ayı içerisinde Rusya ile bulunduğumuz meyve ihracatı yüzde 20’lik bir artışı yakalayarak 134,6 milyon dolar yerel para ticareti gerçekleştirdik. Rusya ile Türkiye karşılıklı ticaretini yerel paraya çevirerek uluslararası platformda büyük bir sıçrama yaratabilir.

Hükümetlerimizin bu konudaki yaklaşımlarını ve gayretlerini biz ihracatçılar olarak büyük takdirle karşılıyoruz. Değerli konuklar, bir başkan olarak bu konuda bugün Moskova’da düzenleyeceğimiz iş kurulunun Türk ve Rus işadamlarının birbirlerine yaklaşmaları için önemli bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. Gıdadan tekstile, otomobilden halıya 15 farklı sektörün 80 temsilcisinden oluşan heyetimiz, Rus partnerleriyle önemli iş görüşmelerine imza atarak dış ticaretimizi daha yüksek çıtalara yükseltecektir. Biz sadece kendi ihracatımızı arttırmak için burada değiliz.

Türkiye’deki ihracatçıların temsilcisi olarak kazan-kazan prensibinden yanayız. Karşılıklı ticaret yatırımlarımızı üçüncü ülkelere de birlikte projeler üreterek aktarabiliriz. Bu tür etkinlikler vesilesiyle Rusya’yla olan ticaretimizde yeni iş fırsatları yaratmayı, ticaretimizi daha dengeli hale getirmeyi, ülkelerimizin karşılıklı refahını arttırmayı hedeflemekteyiz.”

➖”Türk ve Rus iş adamlarına kolaylık sağlamaya çalışıyoruz

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, iki ülke liderinin sık sık görüştüğünü ve önümüzdeki hafta da bu görüşmelere bir yenisinin ekleneceğinin altını çizerek, “Sadece siyasi ilişkiler ve ekonomik ilişkiler değil Rusya ile münasebetlerimiz de tabiatıyla beşeri boyutu, insani boyutu da ön plana çıkmaktadır. Burada toplumsal Forum yani sivil toplum şapkası altında önemli çalışmalar yapılmaktadır. Bu çerçevede 2019 yılı gelecek yılda Türkiye’de Rus Kültür Yılı, Rusya’da Türk Kültür Yılı olarak kutlanacak. Biz büyükelçilik olarak Türk ve Rus iş adamlarına bu ilişkileri kolaylaştırmak için her türlü hizmeti vermeye her türlü kolaylığı göstermeye hazırız.” dedi.

➖”İlişiklerimizde yeni sayfa açıyoruz”

Rusya Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Aleksey Gruzdev ise, ” Biz gerçekten ilişiklerimizde yeni sayfa açıyoruz, ticaret hacmimizi geçen sene yüzde 40 artırdık, bu senenin sekiz ayında yüzde 30 artırdık. Bu tür etkinlikler düzenli olarak yapılırsa ve konuşmalardan pratik adımlara geçersek biz çok hızlı konulan hedefe ulaşıp geçebiliriz.
Başka şuna dikkat çekebilirim. İnşaat, tarım ve hizmet sektörü gibi çok çeşitli bir ticaret yapımız var. Kereste alanı iyi gelişiyor. Teknoloji ve inovasyon alanlarındaki işbirliğinde ciddi ilerleme yapılacağından eminim. Bu konunun bugün gündemde olmasından çok memnunum. Rekabet konumunda olduğumuz otomotiv sanayisinde de ortak kesişme noktaları bulabiliyoruz.

Yatırımlar ticaretin gelişiminde de önemli rol oynuyor. Merkez Bankası’nın sunduğu resmi istatistikler direkt yatırımlarımız 600 milyon doları geçti. Metalurji sektörüne ciddi yatırımlar yapılıyor. Türkiye’de metalurji fabrikası açıldı ve bu 2 milyar dolar yatırım yapıldı. Enerji alanında da belirtilen Akkuyu projesinin yanı sıra Lukoil’in projeleri var, otomotiv sektöründe GAZ otomobil üretimine yönelik ortak işletme açtı. AvtoVAZ popülerliğini kullanıyor. Türkiye’de LADA severlerinin olduğunu biliyorum.

Rusya’daki İnşaat hizmetinin rakamlarına da değinecek olursam, müteahhitlik alanında sipariş portföyü 50 milyar doları geçiyor. Türkiye inşaat sektöründe böyle temsil ediliyor. Çok sayıda konut ve ticari inşaat alanında yeni proje var.

Bölgeler arasında da sıkı bağlar var, bu alanda gelişim potansiyeli görüyoruz. Heyet alışverişi ne kadar sık yaparsak, ülkeler arasındaki artış potansiyelini o denli çok kullanabiliriz.

Özel ekonomi alanları, endüstriyel parklarına değinildi. Yüzden fazla endüstriyel park kuruldu, 60’ı inşaat aşamasında. Bu Rus piyasasına çıkmak için çok iyi bir nokta.

Bize ne engel oluyor, ticaret alanındaki mevcut bariyerler, piyasaya erişim sıkıntısı. Ben Uluslararası ticaret engellerinden bahsediyorum, devletler arasındaki kısıtlamalar tamamen kaldırıldı. İş dünyasının engelsiz yatırımlar yapması için ortak yollar bulmamız gerek.”

➖”Güzel işlere imza atacağız”

“Çok önemsediğimiz ve memnuniyet verici bulduğumuz bir programdayız” diyerek konuşmasına başlayan T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, konuşmasına şöyle devam etti:

“Toplantı öncesi Sayın Sergey Nikolayeviç ile beraber bir görüşme yaptık. Toplantı sonrasında sayın Aleksey Vladimiroviç ile de yine bir görüşmede bulunacağız. Biz o kadar hummalı bir görüşme yaptık ki, her alanda o kadar çok işbirliği konuştuk ki, bu programa geç kaldık, bu nedenle sizlerden özür diliyoruz. Bu Rusya ve Türkiye arasındaki işbirliğinin hangi noktaya geldiğinin daha iyi anlaşılması açısından önemli bir örnek olduğunu düşünüyorum. Yine kıymetli meslektaşım Aleksey Vladimiroviç ile de birlikte güzel işlere imza atacağımız bir görüşme yapacağız biraz sonra.

Türkiye ve Rusya arasındaki güçlü işbirliği Cumhurbaşkanlarımız düzeyinde siyasi olarak görüşülüyor.”

YENİ HABERLER

YORUMLAR

Henüz hiç yorum yapılmamış.

YENİ HABERLER