RUSEN[HABER] : Rusya’nın Uzak Doğu bölgesi Türkleri bekliyor
Rusya devlet başkanı Putin BRİCS zirvesinde sayın Erdoğan ile yaptığı görüşme öncesi ‘’restorana davet etmiştiniz bizim eti pazara sokarsanız gelirim’’ diyerek şaka yaptı.
Uluslararası ilişkiler karşılıklıdır, burada şakalar da karşılıklı olur. Rusya artık Türklere uyguladığı vizeleri kaldırmalı. Bununla da kalmamalı, “uçak krizi” döneminde Rusya’dan adeta kovulan Türk inşaat şirketleri hakları iade edilmeli. Günümüzde çalışma izni verilmiş olması Türklerin Rusya’ya karşı duyduğu güvensizliği ortadan kaldırmaz. Türk sermayesi Rusya’ya güvenmiyor, güvenmediği için de Rusya’nın pazarını diğer küresel oyunculara kaybediyor. Putin restoran davetiyesini kabul ederken Rusya’dan et getirmek istiyor fakat güven getirse daha yerinde olurdu. Çünkü Putin’in verdiği güven, Türklere yeni imkanlar açar, özellikle Putin’den talep edilmesi gereken şey Federal Kalkınma programlarına Türk Şirketleri dahil edilmesi. Rusya’nın uzak doğu kalkınma projeleri birçok avantaj sağlamakta fakat Rusya’nın kuru sözüne Türk İş Dünyası tarafından güven duyulmuyor. Türk İş Dünyası Rusya’dan somut garanti beklemektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Başkanı sayın Recep Tayip Erdoğan’a ‘’ restoran davetiniz vardı onu şu şartla kabul ederim’’ diyen Rusya Federasyonu lideri Vladimir Putin de şunu yapmalı: Türkiye’nin yabancı yatırımcılara verdiği güvenin aynısını vermeli. Bu güvenin de bir adım ilerisine giderek, sayın Putin Türk İş Dünyasını Rusya’daki tanıtım amaçlı organize edilen sektörel forumlara davet etmeli. Özellikle MÜSİAD, TOBB gibi İş Dünyasını temsil eden kurumları bu organizasyonlara davet edilmesini sağlamalı. Günümüzde ise Rusya, Türk İş Dünyasından yatırımları beklemekte fakat vize sorunu başta olmak üzere birçok bürokratik ve kanunen engelleri de kaldırılmamakta. Sonuçta Rusya tarafından sözde beyan edilen yatırıma davetlerin arkası boş. Hatta Türk İş Dünyası tarafından güven vermediği için dikkate alınmıyor. İki devlet başkanın özel anlaşmalara dayanan ikili ticari ilişkiler mevcut bugün. Türk İş Dünyası Rusya ile yaptığı ticarette genel olarak kapı teslim modun da ilişki yürütme gayretinde. Rusya’ya gidip orada yatırım yapan iş adamları ise macerapest birileri gibi algılanıyor. İş dünyası için istikrar ve adalet en önemli iki kriterdir. Riskli bölgeye gidip yatırım yapacak olan iş adamı da üstlendiği riske göre kazanç beklentisi vardır. Günümüz Rusya pazarı kısa vadede yüksek kazanç elde ettirecek bir pazar değil, Rusya’nın büyüme rakamı yüzde 4 civarında ve artış hızı de düşük. Rusya’nın ekonomisine yapılacak yatırımlar uzun vadeli olmalı ki bu durumda Rusya Federasyonu Devleti yatırımcılara da duruma göre kesin garanti vermek zorunda. Özel Mülk kanundan tutun da Yabancı yatırımcının haklarının korunmasına kadar Rusya “uçak krizi” tarzı haydut uygulamanın gelecekte yaşanmayacağının garantisini vermeli. Eğer böyle garanti verilirse Türkiye’nin İnşaat sektöründen, giyime, gıda üreticileri hatta altyapı, lojistik sektörlere kadar Rusya’da yatırım yapması mümkün.
Rusya’da uzun süre çalışmış ve günümüzde de Rusya’da iş yapmak isteyen iş dünyasına danışmanlık yapan Bülent Kahraman durum ile ilgili sorularımızı cevapladı. Bülent Kahraman da Rusya’nın yaptığı yanlışlara dikkat çekiyor. Mülakatın tam metnini yazıya ekledik ve okuyucunun ilgisine sunuyoruz.
Saslanbek İsaev: Günümüzde Rusya-Türkiye ilişkileri ne durumda?
Bülent Kahraman: Günümüzdeki Rusya -Türkiye ilişkileri o kadar yapılan çabaya rağmen, uçak krizi öncesi düzeye hatta o düzeyin %50sine bile gelmiş değil.
Saslanbek İsaev: İlişkilerin hızla gelişmiyor olmasının sebebi nedir sizce?
Bülent Kahraman: Özellikle Türkiye’nin hala NATO da bulunması, Rusya’nın son derece temkinli davranmasına sebep oluyor. O yüzden Rusya, Türkiye ile hep eldivenle tokalaşıyor, sıcaklık ve samimiyet minimum düzeyde.
Saslanbek İsaev: Sizce Türk iş adamları, Rusya’yı daha da zorlamalı mı? Davet beklemeden gidip almak gibi durum söz konusu mu?
Bülent Kahraman: Türk iş dünyasında Avrupa ve Amerika da olduğu gibi risk sermayesi mekanizması yok veya çok az gelişmiş durumda. Avcı gibi konuşursak, mermisi az olduğu için her atış çok kritik ve muhakkak hedefi vurması lazım. Şuandaki bürokrasi zırhına karşı mermi harcamanın anlamı yok beklemek lazım.
Saslanbek İsaev: Rusya’da birçok iş dünyasına yönelik organizasyonlar yapılmakta, bu organizasyonlardan biri de Forum Vostok. Sizce bu tarz organizasyonlara katılınmalı mı, katılım gerçekleşirse ne kadar fayda sağlanır ?
Bülent Kahraman: Rusya’da organize edilen bu formlara katılmakta fayda var ama önünüze konulan engeller, ve Rus yöneticilerin uygulamaları, sonuçta bu formların etkisini turistik seyahate çevirmekte.
Saslanbek İsaev: Rusya’da Türklerin vizesiz girebildiği tek bölgesi Uzak Doğu başkenti Vladivostok. Uzak Doğu Rusların hızla geliştirmek istediği bir bölge de aynı zaman. Türkler için burası ne kadar çekici olabilir?
Bülent Kahraman: Vladivostok bölgesinde uzak doğu Asya ülkelerindeki iş adamlarına hizmet ediyor. Türk iş adamı için hem çok maliyetli hem de anlamsız. Türkler için Novorossiysk, Rostovna Don veya Krasnodar olabilir.
Bülent beyin beyanları Türk iş adamların nerdeyse yüzde yüz fikrini yansıtmakta. Fakat Rusya’yı takip eden okuyucularımız bilir ki Ruslar kapıdan kovulunca pencereden giren bir siyasete sahip. Rusya bu Israrcı siyaseti izlerken hep kendi çıkarlarını savunmak için her türlü enstrüman kullanmakta. Şüphesiz Ruslar da böyle ısrarla kendi çıkarlarını savunan partner aramaktadır. Bugün Rusya, Türklere kapattığı kapıdan sonra, uzak doğusunda bir pencere araladı. Bu pencerenin adı Vladivostok. Eğer bu pencereden girilirse o zaman kapıyı da çok kolay açarsınız. Eylül ayında Vladivostok şehrinde yapılacak olan Forum Vostok organizasyonda Rusya’nın her şeyle zengin fakat gelişmekte çok geride kalan bölgesinin payları yabancı yatırımcılara dağıtılıyor. Burada tanıtılacak projeler milyar dolarlık bütçelere sahip. Yine bölgede turizmden sanayiye kadar her alanda ilk olup kısa vadeli başarılı olma imkânı var. Vladivostok’un en iyi tarafı 24 günde demir yolu ile yüklerinizi Kars’a ulaştırabilecek kapasitesi olması. Çin ve Kore ile de demir yolu bağlantısı olan bu bölge aslında çok çekici bir bölge. Özellikle Amerika’nın keşfedilmesi sonrası ilk giden Avrupalı statüsünde olma imkânı da hayli yüksek burada. Eksiklere gelince onları yukarıda zikretmiştik hatta Bülent Kahraman Bey ile yaptığımız mülakatta görüldü gibi çok zahmetli bir devlet var karşımızda ama bu devlet ve Rus mantığı hakkını ısrarla alanları daha iyi algılamakta oldu için Rusya’da iş yapacaklar bu özelliklere sahip olmalı.
Saslanbek İsaev
Gazeteci, yazar / Журналист, политолог
——————————
——————————
rusen.org – Kafkasya Direktörü
——————————
Owner of
YSD Medya Pr&Digital Agency
YENİ HABERLER
YORUMLAR
Henüz hiç yorum yapılmamış.