RUSEN[Haber] : ”Avrupa’nın Uluslararası İlişkilerinin Gelişmesindeki Rusya ve Türkiye’nin Rolü” Konulu Çalıştay Alanya’da Gerçekleşti

29 Nisan 2018, 18:53

Alanya Rus Eğitim ve Kültür Derneği ile Alanya AHEP Üniversitesi işbirliğiyle  “AVRUPA’NIN ULUSLARARASI İLİŞKİLERİNİN GELİŞMESİNDEKİ RUSYA VE TÜRKİYE’NİN ROLÜ” konulu çalıştay, RUSEN ’in de destek ve katılımıyla  Alanya’da gerçekleşti.

Gelibolu’daki Rus mülteciler ve Beyaz Rus Ordusunun tarihini, Osmanlı’ya sığınma sürecini konu edilen çalıştay, Alanya’da 27-28 Nisan 2018 yılında yapıldı.

“AVRUPA’NIN ULUSLARARASI İLİŞKİLERİNİN GELİŞMESİNDEKİ RUSYA VE TÜRKİYE’NİN ROLÜ” konulu konferansı birçok ülkeden tarihçi ve bilim insanı katıldı. Türkiye’de RUSEN ’nin de katkılarıyla yapılan çalıştaya, Rusya’dan, Avrupa ülkelerinden ve Afrika’dan katılım sağlandı.

30’dan fazla bilim insanın katıldığı çalıştayın açılışı, Alanya HEP Üniversitesin ’de yapıldı. Açılışa Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu ile Rusya Federasyonu Ankara Büyük Elçisi Andrey Yerhov, Antalya Konsolosu Oleg Rogoza’da katıldı. AHEP ’te yapılan açılış ve sergi sonrası çalıştay  SUPRİME C-Lounge otelinde devam etti. 27-28 Nisan 2018 tarihinde gerçekleştirilen çalıştay da 19. yüzyılın başında Bolşevik Devrimi yüzünden mülteci olarak Osmanlıya sığınan 150 binden fazla Rus’un, Türkiye’deki yaşam süreci ele alındı.

Çalıştay da söz alan tarihçiler Vrangler Ordusu olarak da bilinen Beyaz Ordu askerlerin Gelibolu’da 1920-23 yıllarında kampta yaşamasını anlattı. Burada oluşan, Gelibolu Beyaz Rus hareketinin 1923 yılından sonra Avrupa’ya göç süreci de ele alındı. Beyaz Rus Ordusunun Bolşeviklere yenilmesi, Türkiye’nin Antanta ’dan çekilme sürecinde Avrupa ve Amerika’ya göç eden Rus mültecilerin, Bolşevik Ruslara karşı örgütlenmesi süreci de ele alındı. Dil Bilimleri dalında uzman olan Prof. Dr. İrina Antonoseevich, Gelibolu mülteci kampında bir siyasi direniş hareketine dönüşümünü anlatırken, sembolleşmenin önemini vurguladı. Türkiye’de mülteci olarak belli bir süre yaşayan Beyaz Rusların oluşturdukları siyasi hareketin sembollerinde ilk başta Türk motiflerini kullandığını aktardı.

 

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Slav Dilleri ve Edebiyatları bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Türkan Olcay, 1920 yıllarında Türkiye’ye gelen Rus mültecilerin İstanbul’da entegre sürecini dile getirdi. Prof. Dr. Türkan Olcay, Beyaz Rusların İstanbul’da; sinema, opera, edebiyat, tiyatro gibi sanatsal faaliyetlerini anlatan bir rapor sundu. Türkan Olcay’ın raporu Rus tarihçiler tarafından da büyük ilgi gördü.

Rus tarihçiler Alanya’da yapılan çalıştayın önemini vurgulayarak bu tarz faaliyetlerin Türkiye ve Rusya arasında sivil halk ilişkilerin güçlenmesine neden olacağının da altını çizdi. Rus tarihçi Soljenitsin, Yurt Dışı Ruslar Evi tarih bölüm başkanı  Doçent adayı Marina Sorokina RUSEN’e yaptığı değerlendirme de, 1. Dünya harbi dönemi ve sonrası Türkiye’ye sığınan Rusların tarihi hakkında çok az bilgiye sahip olduklarını söyledi. O dönem de Türkiye sığınan Rusların çoğu, Türkiye’de çok az bir süre yaşadığını ve daha sonra Batı ’ya gittiklerini aktaran Marina Sorokina, o dönemi yanlış stereotipler üzerine bildiklerini söyledi. Alanya’da yapılan çalıştay sonrası bu stereotiplerin yıkıldığının altını çizen Sorokina çalıştaya katılan Türk tarihçiler sayesinde yeni yazılı ve görsel bilgilere sahip olduklarını dile getirdi. Özellikle günümüz Rusya’sının yeni İD arayışında olduğunu söyleyen Marina Sorokina böyle organizasyonların öneminin altını çizdi. Türkiye ve Rusya devletlerinin birbirini daha iyi tanıyıp anlaması için bu tarz çalıştayların yapılması gerektiğini söyleten Sorokina; “Bu çalıştayın STK’ların öncülüğü ile yapılmış olması daha çok önem kazandırıyor” dedi. Marina Sorokina; “tarihin tekrarlanma özelliğini göz önünde bulundurursak buluşmalarımız karşılıklı anlayış sağlamakta yardımcı olacak’’ dedi.

 

Çalıştay 28 Nisan’da gerçekleşen oturumda, Alanya SUNPRİME C-LOUNGE Otel’de yapılan sertifika takdim töreni ve akşam resepsiyonla sona erdi.

Cimrin Construction’un mali desteği sağladığı çalıştay, AHEP, ALTAV ve Doğa koleji de destek verdi. İş dünyası, eğitim kurumları ve STK’ların iş birliği ile yapılan çalıştaya katılan yabancı misafirler Türkiye’yi ve Türk insanını sevdiklerini defalarca dile getirdi.

 

YENİ HABERLER

YORUMLAR

Henüz hiç yorum yapılmamış.

YENİ HABERLER